Postkolik_Loader
Haberi Paylaş!
TASARIM
14/12/2018

Altı yeni tasarımcı yeniliğe nasıl yer açtı?

Tombul ikonik şişenin küçük boyu olan ve ""#Yeraç"" mottosuyla hareket eden Serçe’nin yeni etiketleri bir yaşam tarzının ve özgürlük fikrinin peşinden gidiyor. 


Eğer hayatınızda yenilik arıyorsanız; farklı gözlere, fikirlere, kültürlere, müziklere, maceraya, yaratıcılığa, sanata ve sevgiye yer açmalısınız. Tombul ikonik şişenin küçük boyu olan Serçe, tam da bunu yapıyor ve sokağa, müziğe, keyfe, özgürlüklere ve sanata yer açıyor. Serçe, şimdi de farklı tarzlara sahip birbirinden yetenekli tasarımcıların yaratıcılığına yer açtı! 
İkonik şişe, yarım asırdır sokağın sesini dinliyor ve hayata keyif katan özgürlüklerin arkasında duruyor. Hayatın içinde müziğe, keyfe ve muhabbete yer açıyor. Hatta bir yaşam tarzının ve özgürlük fikrinin peşinden gidiyor. İşte bu hareketin ilk adımı olarak da şişelerinin etiketlerini genç tasarımcıların hayal gücüne açtı. Yaklaşık dört aydır raflarda gördüğümüz Serçe'nin yeni etiket tasarımları, Fol Design Studio’nun kurucularından Volkan Ölmez’in küratörlüğünde, alanında yetenekli altı tasarımcının elinden çıktı. Şişenin yenilikçi ruhunu yansıtabilmek için atılan adımlardan en önemlisi, renk paletini genişletip, yepyeni desenlerin izini sürmek oldu. Şimdi gelin, bu altı yetenekli tasarımcıyı yakından tanımadan evvel, Volkan Ölmez'den bu değişimin öyküsünü dinleyelim:


Volkan Ölmez’in küratörlüğünde, altı yetenekli tasarımcının elinden çıkan yeni Serçe etiketleri:

Berat Pekmezci
Yaklaşık 10 yıl süren reklamcılık kariyerinden sonra ajans dünyasından ayrılıp serbest illüstratör olarak çalışmaya başlayan Berat Pekmezci, Marmara Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümü’nden 2008 yılında mezun oldu. Berat’ın en büyük tutkusu ise çizgi romanlar! 2013 yılında Dumankara antolojisinde ilk çalışmaları yayınlandığından bu yana ağırlıklı olarak; çizgi roman, kitap kapakları ve storyboard çizen Berat’ı çizgi roman tutkunları Ankara üçlemesinden hatırlayabilir.

 
Melih Çebi
Dört sene reklam ajanslarında illüstratör, dijital sanat yönetmeni ve tasarımcı olarak çalışan Melih, son iki yıldır serbest illüstratör ve tasarımcı olarak kariyerine devam ediyor. Melih, etiket tasarımı yaptığı şişeyi ikonik duruşunun yanı sıra ¨mutlu¨ bir nesne olarak gördüğünü dile getiriyor. Tipi ve geçmişi ile kafasında ve anılarında yarattığı algının en azından bu olduğunu söylüyor. Bu yüzden etiketin tasarım sürecinde en doğal haliyle mutlu ve keyifli anlara odaklanmış. Zaten yaptığı çizim de eforsuz, keyifli ve özgür hissettiği akşamüstlerinden birini temsil ediyor.

Meriç Karabulut
Reklam ajanslarında sekiz sene sanat yönetmeni olarak çalıştıktan sonra, bir ara verip nefes almak isteyen Meriç, bir süredir Toronto’da yaşıyor. Genelde büyük yüzeylerde çalışmaya alışık olan Meriç, daha küçük bir alanda çalışmanın da kendisi için yeni bir deneyim olduğunu belirtiyor. Bu yüzden daha soyut ancak yine yazı, baharı ve keyfi yansıtacak bir çalışma yapmak istemiş. Bunun için de en iyi yolun -Antalya’da deniz kenarında büyümüş biri olarak- deniz ve dalgalar olduğunu düşünmüş.


Mustafa Gündem
Genel olarak reklam filmlerine karakter tasarımı, konsept geliştirme ya da farklı alanlarda illüstrasyon çalışmaları yapan Mustafa, herkesin gözü kapalı tanıdığı ikonik bir şişeye tasarım yaparken ilk başlarda bir hayli zorlandığını itiraf ediyor. Tasarım yapacağı şeyin çok bilindik bir şekil olması ve büyük ihtimalle sayısız insanın bu şişeyle ilgili bir anısının olması, ne yapması gerektiği konusunda kararsızlık yaşamasına neden olmuş.  Fakat daha doğal ve çok abartılı olmayan, belki de ikonik şişe gibi şekli çoğu insan tarafından bilinen bir şey yapması gerektiğini düşünmüş ve ortaya bu etiket tasarımını çıkarmış.

Volkan Ölmez
İstanbul Bilgi Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü'nden 2011'de mezun olan Volkan, bir taraftan Fol adındaki tasarım stüdyosunda ekibiyle birlikte ağırlıklı olarak grafik tasarım ve dijital çalışmalar üretirken; bir taraftan da Kadir Has Üniversitesi’nde yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak çalışıyor. Çalışmalarında; rafine tasarımlar, tipografi, fotoğrafçılık ve zanaatten iham alan Volkan, küçüklüğünden bu yana tüm Türkiye’nin hafızasında olan bu şişenin yeni etiketini tasarlamanın kendisi için oldukça heyecan verici olduğunu söylüyor.
 
Yiğit Karagöz
Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde ve Belçika’da Royal Academy of Fine Arts Ghent’te grafik tasarım eğitimi alan Yiğit, 2014’ten bu yana Kreatif Grup Başkanı olarak TBWA/ISTANBUL’da çalışıyor. Herkesin bakıp hayal kurmasına neden olacak ve koparılıp atılmayacak bir etiket tasarlamayı hedeflediğini söyleyen Yiğit, modüler doku yapısını oluştururken her bölümün içerisine stilize anlar sıkıştırmış. Mesela merkezde yer alan simgede güneş ve şişe kapağı arasında ufak bir bağ var. Yıldızlar, bira içerisinde yükselen baloncuklar, plaj havluları, dalgalar, güneş ve parklar gibi öne çıkan ikonik anları temsil ediyor.