Postkolik_Loader
Haberi Paylaş!
RÖPORTAJ
07/09/2018

Joker ile yeni albümü Element'i konuştuk

Türkçe rap müziğin başarılı temsilcilerinden Joker, 'Element’ albümü ile geri döndü. 12 parçadan oluşan yeni albüm, geniş bir skalaya sahip. 


2000'lerde yeraltındaydın ama 2010'larla birlikte kitlelere seslenen projelerde oldun.  İki dönemi de yaşamış bir müzisyen olarak Türkçe rap dünyasının dünüyle bugününü nasıl kıyaslarsın?
Aslında her dönemi kendi içinde değerlendirmek gerek. Türkçe rap 2000’lerde de bugünkü kadar aktifti; fakat pazar henüz oluşmadığı için sesimizi bugünkü kadar etkili duyuramıyorduk. Dijital müzik dinleme bilincinin oturması, şirketlerin destekleri, marka sponsorlukları ve sosyal medyanın da bu konuda olumlu etkileri sonucunda bugünkü süreci yakaladık diyebilirim. 10 yıllık dilimler olarak ele alırsak milenyumda kültür-sanat eserlerinin sindirimi bugünkü kadar hızlı değildi. 2010 sonrası ne yazık ki özellikle teknoloji, gıda ve müzik sektöründe hızlı bir tüketim yarışına ve hazırcılık anlayışına kapıldık.

2010'lardaki değişim, Türkçe rap piyasasına prodüksiyon bazında tam bir devrim yaşattı. Joker'e göre artık gelişen dijital çağda "üretmek" ne anlam ifade ediyor?
Müzik canlı bir organizma gibi sürekli gelişiyor, değişiyor ve hitap ettiği toplumdan gerçek zamanlı etkileniyor. Sanatçı olarak çoğu zaman çağı yakalamak ve inandığınız değerleri korumak arasında kalabiliyorsunuz. Ben kariyerimdeki işlerin yüzde 90’ında stüdyo kaydından görsel tasarımına, video klip aşamalarından kurgusuna yer aldığım için bu süreci “yorucu” olarak adlandırabilirim. Bu durum, kulakta her ne kadar negatif bir anlam bıraksa da, ortaya koyduğumuz esere tadını vermesi ve ruhunuzu yansıtması açısından önemlidir. Örneğin bir pop sanatçısının prodüktörü, aranjörü, söz yazarı, bestecisi vardır. Stüdyoya girdiğinde o ekibin elindeki şemaya bağlı kalmak zorundadır. Fakat rap’in mutfağına girdiğinizde kontrol her zaman sizde olmalıdır.
 


Element'i kurgularken nelere dikkat ettin? Bu albümü dinleyecek olanlar, içinde neleri bulacaklar?
Element, yaklaşık iki yıllık aranın ardından ortaya koyduğum bir eser. Bu bağlamda geçen süre dinleyicilerimdeki beklentiyi giderek arttırdığı için albüm hazırlıkları sırasında biraz stresliydim. Fakat demolar ortaya çıkmaya başladığında rahatladım ve hem kemik kitlemin beklentilerini karşılayacak hem de beni ilk kez dinleyecek insanlara hitap edebileceğim bir iskelet oluşturdum. Tabi iki yıl önceki Joker’le kıyasladığımda çok keskin değişiklikler olduğunun farkındayım. En başta beş farklı prodüktörle çalışmak ortaya çıkan sound’u diğer albümlerimle kıyaslanmayacak bir seviyeye taşıdı. Neticede adım adım ilerledik ve çemberin dışında kalan bir konuyla karşılaşmadım. Ne yapmak istiyorsam, nasıl söylemek istiyorsam ona göre ilerledim.

Son dönemde albümlerde feat. sayıları oldukça fazla; ancak sen Element özelinde bu mevzuyu Anıl Piyancı ile sınırlamışsın. Bizimle Misin?’in hikayesi ve ortaklığınız nasıl gelişti?
Aslında düet yapmayı ve kolektif çalışmaları seven biriyim; fakat bu albümde daha çok solo çalışmalarımı ön plana çıkarmak istedim. Çünkü “Hani Nerdeler” ve “1000 Parça” gibi kalabalık projelerde henüz yer almıştım. Anıl Piyancı ile düetimizi uzun süre önce planlamıştık. Bu açıdan hem geçmişe sünger çekmeli hem de geleceğe örnek olmalıydık. “Bizimle misin?” diyerek herkesi tekrar bir araya toplamayı hedefledik.
 


Da Poet, Bugy, Can Volkan, Khontkar ve Cenk Çelik gibi piyasanın çok önemli isimlerinin de bu albümde bir hayli emeği var. Bu tarz ortak çalışma süreçleri nasıl gelişiyor?
Farklı prodüktörlerle çalışmak benim çok tecrübe etmediğim bir konuydu. Dediğim gibi işin mutfağında yer almaya öyle alıştım ki, benim sistematiğim dışında gelişen olaylar kontrolü kaybetmeme sebep olacak gibi geliyordu. Fakat Element albümüyle birlikte bu tabularımı yıkmış oldum. Çalıştığım prodüktörler işlerini profesyonel yapan isimler oldukları için hem sürecin hızlı ilerlemesi hem de skalamı genişletme konusunda çok faydaları oldu.

Çocuklar, Element albümünde 3. bölümüyle devam ediyor. Seninle ilk kez tanışacak olan dinleyicilerin için bu serinin öneminden bahsetmek ister misin?
Çocuk kelimesiyle yan yana gelmemesi gereken ne kadar kelime varsa ne yazık ki ülkemizde rastlıyoruz. Çocuk cinayetleri, çocuk istismarı, çocuk işçi, çocuk gelin, çocuk mülteci… Beni Çocuklar parçasıyla tanımalarından ziyade, bu konulara rap müzik kadar eğilen başka hiçbir müzik türünün olmadığını fark etmeleri daha önemli.