Postkolik_Loader
Haberi Paylaş!
GEZİ
05/10/2018

Dünyanın en güzel 5 kitap köyü

Dünyanın dört bir yanında şehir merkezlerinden uzak köylerde kitapseverlerin kurduğu kitap köyleri var. Tam da kayıp ve nadide kitapların peşinden gitmek isteyenler göre!


Óbidos, Portekiz

Arnavut kaldırımlı sokakları ve geleneksel evlerle dolu tarihi bir tepe kent düşünün. Lizbon'a sadece 1 saat uzaklıkta olan Óbidos, önceleri çikolata festivali ve kiraz likörleriyle biliniyordu. Fakat Lizbon'un tanınmış kitapçısı Ler Devagar'ın sahibi José Pinho, burayı bir kitap kasabasına dönüştürdü. Óbidos'ta yeni kitapçı açılamıyor ancak eskileri de epey iyi. Örneğin Rua Dom João de Ornelas'daki The Literary Man Otel'de 30 yatak odası ve kitap mağazasında 50 bin kitap bulunuyor. En etkileyici kitapçı ise, 13. yüzyıldan kalma kilisenin içindeki Grande Livraria de Santiago'dur. Burası yerel sanat galerileri sanat kitaplarını satıyor.  

 

Bellprat, Katalonya, İspanya
Bu küçük köy, Katalonya'nın Anoia bölgesinde, Barselona'ya sadece 90 km mesafede yer alıyor ve İspanya'nın ilk kitap köyü olarak biliniyor. Çeşitli kitap festivalleri yapılan köyde, haziranın ilk hafta sonunda bazı köy evleri ikinci el kitap satışında kullanılıyor. Her dilden ve her yıldan kitap bulunuyor. Bellprat'ta her zaman para geçmiyor. Kitap takası da mümkün. Köy'deki konaklama merkezi Cal Pinyota'da kalabilirsiniz. Yolunuz düşürse, buradaki dev kütüphaneyi mutlaka karıştırın zira çok ilginç tarihi kurgu ve dedektif ve seyahat kitapları göreceksiniz. Ayrıca her hafta sonu yaratıcı yazma atölyeler ve hazine avı oturumları düzenleniyor. Nüfusu 100'den az olan köyde 20 binden fazla kitap satışa sunuluyor. 



Fontenoy-la-Joûte, Fransa
Strazburg'un 100 kilometre batısındaki Fontenoy-la-Joûte, kitap köyü olmadan önce ıssız bir yerdi. 1994'te okuma-yazmayı teşvik etmek için bir enstitünün kurulmasıyla her şey değişti, zamanla az türden kitap işletmesinin yer aldığı bir yere dönüştü. Aynı yıl açılan kitap fuarıyla Fransa, Belçika ve Lüksemburg'tan birçok kitapçı ve kitapsever köye ilgi gösterdi. Artık bu köyde kayıp kitaplar, özel kaligrafiler, eski çocuk kitapları ve ezoterik konulu kitapların bulunduğu 10 kitapçı var. Köyde Apprentiss’ART gibi çeşitli sanat festivalleri de oluyor. Köye gittiğinizde sizi hayali şehirlerin bulunduğu bir tabela karşılıyor; Atlantis'ten Pellucidar'a...




Gold Cities, Kaliforniya, Amerika
Kaliforniya'daki Gold Cities yani Altın Şehirler 1997'de kuruldu. Köyün zirvesinde 30'dan fazla kitapçı bulunuyor. En büyük kitapçısı Booktown Books köye şehrin dört bir yanından kitap ve lezzetler getiriyor. Bu köy çocuk kitaplarıyla meşhur. Her biri özel çizimlerle donatılmış hikayelerle dolu... Birçok bağımsız kitapçı bulabileceğiniz köyde sınırsız ödünç kitap da alabiliyorsunuz.




Lilleputthammer, Norveç
Tüm kitap kasabaları çocuk kitapları satıyor ancak Norveç'te sadece bir çocuk kitabı olan Lilleputthammer var. Çocuk kitapları kenti olarak geçen köy ayrıca bir macera parkı. Ana binaların hepsi 1930'lardan kalma ve doğal yapısı olduğu gibi korunmuş. 6 ev kitapçıya dönüştürülmüş. Köyde kırtasiye ve sinema da var. Köyde farklı türlerde 15 binden fazla çocuk kitabı bulunuyor. Çocuğu 1900-1970 yıllarında basılmış.