Postkolik_Loader
Haberi Paylaş!
POP-KÜLTÜR
14/04/2017

İskoçya adalarında Viking festivali: Up Helly AA

Her yıl İskoçya’nın Shetland takımadalarında düzenlenen Viking festivali, bu yıl da birbirinden ilginç anlara sebep oldu.

Vikingler; bildiğiniz üzere İskandinavyalı korsan ve tüccar kavimlerin genel adı. Yılın büyük kısmını denizlerde geçirmiş olan savaşçı bir halk olan Vikingler, 8 - 11. yüzyıllar arasında kuzeybatı Avrupa'da birçok yeri fethetmişlerdir. Viking akınları ile birlikte birçok manastır yok olmuştur. Olaya tanıklık eden ve hayatta kalarak Avrupa'nın çeşitli bölgelerine dağılan keşişlerin dramatik ve trajik anlatımları, yüzyıllarca sürecek bir Viking korkusu ve düşmanlığı yaratmıştır. Vikingleri kaba, ilkel, medeniyetten uzak bir kavim olarak betimleyen bu anlatımların etkisiyle, Avrupalıların Viking kültürüne uzun süre kayıtsız kaldıkları anlaşılmaktadır. Göçebe ve savaşçı bir kavim olan Vikinglerin yazılı geleneği olmayışı, kültür izlerinin sürülmesini güçleştirmektedir. Yazılı kaynakların zayıflığına ve Batılı kaynaklardaki olumsuz Viking imajına karşılık, arkeolojik veriler, incelikli bir Viking maddi kültürünün varlığına işaret etmektedir. Ve tüm bu olumsuz tarihi anlayışa rağmen, özellikle son 10-15 yılda İskandinav ülkelerinde gençlerin Vikinglerin özgürlük anlayışını temel alarak ortaya koydukları daha ılımlı, hatta olumlu bir yaklaşım da seziliyor. Bunu kültür sanatın pek çok alanına yansıtıyor ve nesillerdir süren olumsuz Viking anlayışını sona erdirmek istiyorlar. Bu bağlamda çeşitli ülkelerde, çeşitli organizasyonlar da düzenleniyor.
İşte o organizasyonlardan biri, İskoçya’nın Shetland takımadalarında her yıl düzenlenen Up Helly AA adlı Viking festivali. Bu festivalde insanlar Viking kostümleriyle geçitler düzenliyor, çeşitli yarışmalar yapılıyor ve pek çok insan eğleniyor. Bu yılki festivalden çarpıcı fotoğrafları hemen aşağıda bulabilirsiniz.