Postkolik_Loader
Haberi Paylaş!
POP-KÜLTÜR
23/11/2016

Rocky tam 40 yaşında

Rocky efsanesi tam 40 yaşında! 21 Kasım 1976’da hayatımıza giren Rocky, 40. yılında bile halen güçlü ve popüler olmayı sürdürüyor. Nice yıllara İtalyan Aygırı!

Bazı kahramanlar şehirleriyle bütünleşmiştir. Rocky’nin şehri Philadelphia’ya gittiğinizde bugün halen Rocky’nin sokaklarında gezdiğinizi hissettirecek tonla detay görürsünüz. Şehrin en ünlü müzesinin merdivenlerinin Rocky Steps olarak adlandırılması, bu basamakların hemen yanında efsanevi Rocky heykelinin konuşlandırılmış olması ya da Philadelphia’da adım başı Rocky temalı ürünler satan hediyelik eşya dükkanlarının olması tesadüf değil. Çünkü 40 yılı aşkın süren bu macera, Amerikan rüyasının ta kendisi!
Rocky, 1976-2006 yılları arasında çekilen toplam altı filmle kendi hikayesini anlattı. Bu altı filmin toplam hasılatı DVD ve diğer medya satışları haricinde 1 milyar 271 milyon doları buldu. 1985 tarihli Rocky IV filmi, uzun yıllar boyunca sinema dünyasının en yüksek gişe hasılatı yapan spor temalı filmi olma unvanını elinde tuttu. Rocky, 40 yıllık macerasında pek çok jenerasyonun kahramanı ve idolü oldu. Bugün halen çekilen yeni filmler sayesinde gençleri etkilemeye ve onlara sporun ve sporcu ahlakının yolunu göstermeye devam ediyor. Sinema dünyasının en sağlam karakterlerinden biri olan Rocky’nin 40. yılını kutlamaktan kıvanç duyuyoruz; daha nice kırk yıllara İtalyan Aygırı!

 

3 GÜNDE YAZILDI
Sylvester Stallone, ilk Rocky filminin senaryosunu sadece üç günde yazarak Hollywood tarihine geçti! Ünlü yıldız, Muhammed Ali ve Chuck Wepner’ın karşı karşıya geldiği şampiyona maçını televizyonda izledikten sonra Rocky’i yazmayı kafaya koyar. Tam 10 ay boyunca boksörlerin yaşamlarını, antrenmanlarını takip ettikten sonra etüt sürecini bitirir ve 3 günde efsaneye imza atar.

SEBEP PARASIZLIK
Rocky filminin bütçesi sadece 1 milyon dolardı. Bu rakam 70’li yılların Hollywood’u için bile “bahşiş” düzeyindeydi. Bu sebeple filmdeki bazı sahneler senaryoda yer aldığı gibi çekilmek yerine daha düşük masraflarla çekildi. Rocky ve Adrian’ın buz pateni yaptıkları sahne, aslında kalabalık bir ekiple çekilecekti ancak figüranlara ödeme yapmamak için sahne geceye alınmış ve sadece iki aktör yer almış!

50 KİLOMETRELİK MARATON
Rocky’nin ilk filminde tüm Philadelphia’yı peşine takıp koştuğu o efsane sahneyi unutmak mümkün değil. Stallone, tüm sahneyi adeta bir Philadelphia tanıtım filmi gibi kurgulamış ve şehrin en güzel yerlerini kolaj halinde bu sahneye eklemiş. Çekimleri gerçekleştirmek için de, 4 gün süresince toplam 50 kilometre koşu yapmış!

BÜYÜK HATA!
Talia Shire’ın Adrian rolüyle ölümsüzleştiği Rocky’de, rol ilk önce bir Hollywood yıldızına teklif edilmiş. Dünyaca ünlü yıldız Bette Middler, bu rol için teklif götürülen ilk isimmiş. Ünlü yıldız rolü çok beğense de, o dönemki menajeri bir boks filminde sanatçısının rol almasını uygunsuz bulduğundan bu ortaklık gerçekleşmemiş.

GRAM YAĞ KALMADI
Sylvester Stallone ezelden beri “taş gibi” gözüken bir yıldızdır. Hollywood’un halen en sağlam vücutlarından birine sahip olan Stallone, Rocky III’ün çekimleri sırasında antrenman ve beslenme düzenini öyle ekstra bir boyuta çekti ki, vücudu insanüstü bir hâl aldı. Rocky III’ün çekimleri sırasında Stallone’un vücudunda yağ oranı yüzde 2.8’e düşmüş!

YOĞUN BAKIMDA KALDI
Rocky IV filminin çekimleri sırasında Stallone’un hastanelik olduğunu biliyor musunuz? Stallone, kavga sahnesinin gerçekçi gözükmesi için Ivan Drago karakterini canlandıran Dolph Lundgren’e kendisine gerçekten yumruk atmasını öğütlemiştir. Lundgren’in attığı sert bir kroşeyi bloklayamayan Stallone, göğsünün ortasına yumruğu yemiştir. Çekimler bittikten sonra gece evde fenalaşan Stallone, apar topar hastaneye kaldırılmış ve sekiz gün boyunca yoğun bakımda kalmıştır. Lundgren’in yumruğu Stallone’un göğüs kafesinin kalbine batmasına sebep olmuş ve kalpte şişme başlamıştır, 12 saat daha müdahale edilmese Stallone’un kalbi duracakmış!

YAPIMCILAR ÖLDÜRDÜ
2006 yılında gösterime giren Rocky Balboa filmini izleyenler Adrian’ın trajik öyküsünü bilirler. Senaryonun ilk halinde Stallone, Adrian’ı da filme dahil etmiş ancak yapımcılar dramatik etkiyi artırmak için bu önemli karakterin hikayesini değiştirmişler.

ET ETE DEĞERSE
Stallone, Rocky filmlerinin çekimleri sırasında tonla sakatlık yaşadı; ancak hiçbiri et döverken yaşadığı kadar etki bırakmadı. Rocky’nin mezbahada yaptığı antrenmanlar meşhurdur. Stallone, buzhanede etleri döverken sağ elinin boğum kemiklerinden birini tuzla buz olacak şekilde kırmış. Stallone’un boğum kemikleri o günden beri bir eksiktir.

RUSYA OUT AMERİKA IN
Rocky IV’ün antrenman çekimleri için Rusya’dan çekim izni alamayan film ekibi, rotayı Wyoming’e çevirmiş. Karlı Rus steplerini andıran buz gibi iklimiyle Wyoming eyaletinin Jackson Hole bölgesi, bu şahane sahnelere ev sahipliği yapmış.

ROCKY ÖLMEZ
Stallone, Rocky V’in son Rocky filmi olmasını istiyormuş, bu sebeple de senaryoda Rocky’nin öldüğü bir final yazmış. Ancak prodüktörler hemen duruma el koymuşlar ve Stallone’u toplantıya çağırmışlar. Stallone, şu efsane cümleyle ikna edilmiş: “Sly, bilirsin kahramanlar ölmez. Superman, Batman, James Bond ölümsüzdür. Rocky’nin de onlardan bir farkı yok!”