Postkolik_Loader
Haberi Paylaş!
RÖPORTAJ
11/09/2017

Onurr, Bir Kahmanlık Hikayesi'ni Postkolik'e anlattı

Onurr, merakla beklenen Bir Kahramanlık Hikayesi adlı albümünü piyasaya sürdü. Ülkemiz pop müziğinin son dönem dikkat çeken ismiyle heyecan verici albümünü konuştuk.

Sezen Aksu, Hadise, Ayşe Hatun Önal ve  İzel gibi isimlere verdiği hit olmuş bestelerle pop müzikte adını duyuran Onurr, merakla beklenen Bir Kahramanlık Hikayesi adlı albümünü piyasaya sürdü. Bize genç sanatçıyla bu vesieyle sorularımızı sorduk:


Bir Kahramanlık Hikayesi, bir ayağı Türk müzik piyasasına sağlam basan; diğer ayağı da dünyanın pek çok noktasına adeta bir pergel gibi uzanan şarkılardan oluşuyor. Normalde planın böyle bir albüm müydü?
Bu albümde yer alan şarkıların çoğunu iki yıl öncesinden kendime ayırmıştım. Albümde düzenlemeleri emanet ettiğim Batu Çaldıran, bana deneysel takılabileceğim özgür bir alan bıraktı. Şarkılar elimde iki yıl boyunca demlendiği için ister istemez etkileşimim arttı ve hayalimdeki düzenlemeleri kurgulama şansı buldum. Grace Jones ya da Clean Bandit gibi dinlemeyi sevdiğim isimlerden aldığım ilham ve Batu’ya şarkıları teslim ederken ilhamlarımdan meydana getirdiğim bir müzikal haritaya sahip olmam en büyük avantajımdı. Batu da benden aldığı ateşle albüme girişti ve ortaya bu şarkılar çıktı.

Peki bu sound’a nasıl ulaştın?
Daha önce hem diğer sanatçılara verdiğim şarkılarda, hem de single çalışmalarımda çok gitar temelli bir sound ve düzenleme üslubu hakimdi, bu defa piyano üzerinde icra edilmiş ve o disiplinin ruhuna uygun şarkılar aranje ettik. Hem dinlemeyi hem de söylemeyi sevdiğim sound’u bu sayede elde edebildiğimizi düşünüyorum. Replik ve Derviş ilk kaydettiğimiz şarkılar oldu, bu iki kaydın ardından artık elimizde albümün kalanına yayabileceğimiz bir üslup da gelişmiş oldu. Batu, trombon çalabildiği için nefeslilerin kayıt ve düzenlemelerinde de kendisinin bu yeteneğinden faydalandık.

Bu aranje anlayışı senin de bildiğin üzere ülkemiz piyasası için bir risk. Bu risk durumuna bakışın nasıl ve sence bu albüm senin müzikal yolculuğundaki bir sonraki adımın ne yöne doğru atılacağını da işaret ediyor mu?
Albümde duyulan hiçbir detayı deneysel ve farklı tınlamak için yapmadım. Sadece içimde yapmayı arzu ettiğim müziği ve üslubu ortaya koymaya çalıştım sadece. Belli ölçüde risk aldığımın farkında mıyım? Elbette farkındayım. Sony Music ekibi beni bu tercihimde destekledi ve dinledikçe onlar da bu farklılığın yarattığı sıcaklığı hissettiler. Müzik hayatımın bundan sonraki adımlarında da bu albümün üslubunu korumak istiyorum. Bir taraftan çok deneysel bir şey yaparken, bir başka şarkıda da kulüplerde çalınacak hit şarkılar yazmaya devam edeceğim. Bu albüm sürecinde, içimde gizlendiğini melez bir üslup keşfettim. Alaturka ya da yerel kimlikli vokal melodilerinin üzerine Frank Sinatra’yı hatırlatan, devasa bir orkestra icrası, buna ek olarak da Jay Z ya da Timbaland prodüksiyonlarında duyduğumuz ritim yürüyüşlerin kulağa çalındığı şarkılara imza atmak hevesindeyim.
 


Pop müzik dinlemeyen, pop müziğe mesafeli olan bir kitleyi de cezbedecek çok güzel numaraları olan bir albüm bu. Senin, bu şarkıları dinleyecek kitleye dair öngörülerin ya da beklentilerin neler?
Kesinlikle bahsettiğin gibi bir kitle tarafından bu albümün keşfedileceğini düşünüyorum. Eskiden rock müzik yaptığım Sakin adlı grubumu seven dinleyicilerin de bu albümle birlikte beni -yeni müzik yolculuğumda- destekleyeceklerini düşünüyorum. İnsanların pop müzikten ziyade, ülkemizdeki kısır ve kalıplaşmış pop kavramına karşı olduklarına inanıyorum. Bir müziksever olarak ben de onlarla aynı endişeleri ve bıkkınlıkları yaşıyorum, bu sebeple “Bir Kahramanlık Hikayesi” eminim popa belli bir mesafede duran çok insanı yakalayacak.

Yerli pop piyasasında bir aranje kısırlığı var ve bunun sonucu olarak birbirinin karbon kopyası, sıkıcı şarkılar dinliyoruz. “Bir Kahramanlık Hikayesi”ne imza atan beyin takımı kimleri ve neleri dinliyor?
Sana kesinlikle katılıyorum! Batu, Berklee mezunu ve özellikle de siyahi müziğin ve o zümrenin müzik disiplinlerinin ciddi takipçisi. ABD’de yaşadığı süre boyunca da pek çok siyahi orkestra ile çalışma fırsatı bulmuş. Bana gelecek olursak; Skrillex, Diplo, DJ Snake, Timbaland’in yaptığı prodüksiyonları, Clean Bandit ve Frank Ocean’ı severek dinliyorum. Son dönemde yükselişe geçen pek çok elektronik müzik ve hip hop işini de dinlemeye özen gösteriyorum.


Bir Kahramanlık Hikayesi: