Postkolik_Loader
Haberi Paylaş!
RÖPORTAJ
14/03/2019

Pinhani'den yol şarkıları: Yollar Bizi Bekler

Yıllarını Anadolu yollarında geçiren Pinhani’nin yedinci stüdyo albümü “Yollar Bizi Bekler”, 15 Şubat’ta raflardaki yerini aldı. Birçok farklı ritmin ve Türk müziği makamının kullanıldığı albümü Sinan Kaynakçı ve Selim Aydın ile konuştuk.

Profesyonel müzik hayatı neredeyse 15 yıldır devam eden Pinhani, 2006’dan beri sürekli bir üretim döngüsünün içinde olan nadir gruplardan. 13 seneye 7 albüm sığdırabilmek ve şarkılarını mesafe dinlemeksizin icra edebilmek her babayiğidin harcı değil. Pinhani, dinleyicisiyle arasını hiç soğutmayan ve yollar çağırdıkça aşmaktan yorulmayan bir grup. Tüm bu trafiğin ortasında, Yollar Bizi Bekler’i de dahil ettiğimizde yedi albüm kaydetmek de az iş değil. Üretimi varlığının bir parçası olarak gören gruplardan Pinhani’nin iki önemli ismi Sinan Kaynakçı ve Selim Aydın, Postkolik’in sorularını turneleri son hızıyla devam ederken yanıtladılar:

Türkiye'nin en çok turne yapan ekiplerinden birisiniz. "Yollar Bizi Bekler” albümünün içinde ne kadar yol hikayesi var?
Sinan Kaynakcı: Albümdeki enstrüman ve makam çeşitliliğini sağlayan şey, bizim Anadolu'da geçirdiğimiz zaman ve orda içselleştirdiğimiz müzikler. Neyse ki İstanbul da bu müziklerin kısmen yaşatıldığı bir şehir ve böyle olunca da İstanbul’da bu müziklere eğilme imkanı bulabildik. Sözler de genelde uzun yolculuklarda, güzel bir manzara eşliğinde yazıldı. Yolda olmak hayal gücünü kesinlikle harekete geçiriyor.

13 yılda toplam 7 albüm, hız kesmeyen bir üretime de işaret. Şarkıların söz ve beste dinamikleri nasıl kurgulanıyor?
Sinan: Şarkı yazmak çok zevkli bir şey, kaydetmek ise zor. Kaydetmesi kolay olsaydı, bir bu kadar daha albüm çıkardı diye düşünüyorum. Elimizde hala bir sürü hazır şarkı var, umarım fırsat bulup başka albümler de kaydedeceğiz. Hangi sırayla yapıldığını soruyorsanız, önce beste, sonra söz, ya da ikisi aynı anda. Genelde de elimde enstrüman olmadan yapılmış besteler oluyor bunlar; yolda yürürken ya da vapurda giderken vs.
 


Türkiye'nin dört bir yanını turlamak albüme de ülkenin dört bir yanından ezgisel ve müzikal dokular serpiştirmiş. Peki yeni albümde dinleyiciyi neler bekliyor?
Selim Aydın: Açıkçası beğenmeyen de çok olur bu albümü diye düşünüyorum; ama önemli olan herkesin beğenmesi değil, daha önce yapmadığımız şeyleri de yapabilmek diye düşünüyorum. Bu albümde de bol bol yeni deneyler var. Yeniliklere açık olan dinleyicilerin beğeneceğinden şüphem yok.

Melis Danişmend ve Kalben düetleri de albüme ayrı renk katmış. Bu iki isimle bir araya gelme fikri nasıl gelişti?
Selim: Melis'le yıllardır pek çok ortak iş yaptık, artık çok yakınımız oldu. Hatta Kalben'i de onun organize ettiği bir destek konserinde tanıdık. Melis'le söylediğimiz şarkıyı üç şarkı içinden seçtik. Diğer iki şarkının biri Feridun Düzağaç albümünde çıkacak, biri de bu albümde çıkan 'Derdim Dostum Benim'. Ama Melis'le şarkıyı seçtiğimiz sırada bu şarkının sözleri tam değildi. Kalben'i ise, bir şarkımıza çok yakıştırıyorduk. Dinledi, beğendi ve çok hızlı gelişti her şey. Her ikisinin de şarkılara büyük katkısı olduğunu düşünüyorum.

Önünüzde hem yurt içi hem de yurt dışı konserlerden oluşan renkli bir turne var. Bu turnede sizi izlemek için gün sayanları ne gibi sürprizler bekliyor?
Sinan: Biz çok heyecanlıyız. Çok sayıda şarkıyla turne yapacağız ve yine her bölgeye özel hazırlıklarımız var. Zaten Anadolu konserleri hep çok farklı geçiyor. İnsanlar çok güzel zaman geçiriyor ve bunu yansıtıyor. Biz de bu konserlerde daha çok işe yaradığımızı hissediyoruz.

Daha önce yayınlanmamış şarkılarınızı farklı sanatçılarla değerlendireceğiniz bir projeniz de var. Biraz bu projenin içeriğinden bahseder misin?
Sinan: Kafamızda çok şey var ama zaman ne getirir bilinmez. Bu albümün dumanı daha üstünde duruyor. Ne yapacağımıza o soğuyunca karar vereceğiz. Sağlığımız olsun yeter ki.