Postkolik_Loader
Haberi Paylaş!
POP-KÜLTÜR
10/09/2018

1 milyon kişi Türkiye İş Bankası Müzesi ile tarihe tanıklık etti

14 Kasım 2007’de kapılarını açan Türkiye İş Bankası Müzesi, 1 milyonuncu misafirini ağırladı. Eminönü'ndeki tarihi Yenicami Şubesi'nde faaliyet gösteren müze, Türkiye’nin iktisadi ve toplumsal tarihine ışık tutması açısından önemli bir yere sahip.


Eğer Türkiye İş Bankası Müzesi’ne hala gitmediyseniz, vaktinizin olduğu bir gün Eminönü’ndeki Yenicami Şubesi’nde bulunan binasını ziyaret etmenizi özellikle tavsiye ederiz. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan bu yana tanıklık ettiği anları, özenle muhafaza edilmiş belgeler ve cihazlar eşliğinde görebilmenin kesinlikle paha biçilmez bir deneyim olacağını garanti ederiz. Girişin ücretsiz olduğu müze, hafta içi saat 10.00 –18.00 arasında ziyarete açık. Kapılarını açtığı 14 Kasım 2007’den bu yana yoğun ilgi gören Türkiye İş Bankası Müzesi, geçtiğimiz ay 1 milyonuncu misafirini ağırlayarak kendisi için önemli bir eşiği de atlamış oldu. 31 Temmuz günü, Güzin Toroz müzenin 1 milyonuncu ziyaretçisi olarak kapıdan içeri adımını attı. Müze Müdürü Ayşe Özel’in kapıda karşıladığı Toroz’a İş Bankası’nın hafızalara kazınmış ikonik kumbarası ile Kültür Yayınları’ndan seçilen kitaplar armağan edildi.



Türkiye İş Bankası Müzesi’nin kuruluş çalışmaları 90’lı yılların sonuna dayanıyor. Faaliyet göstermeye başladığı 1924 yılından bu yana bir taraftan çağdaş ve ulusal bankacılığı kurup geliştirmeye çalışan, bir taraftan Türkiye'nin sanayileşme çabasına katkıda bulunan İş Bankası, toplumsal sorumluluğunun bir gereği olarak ülkemizin kuruluş ve kalkınma öyküsünü gelecek kuşaklara aktarmak üzere 1990'lı yılların sonunda kurum tarihi çalışmalarını başlattı. Bu çalışmaların bir sonucu olarak, banka açısından manevi değere sahip olan eski Yenicami Şubesi’nin tarihi binası da çağdaş müzeciliğin tüm gereksinimlerini karşılayacak biçimde korunarak hazırlandı.

Tabii bu süreç hiçte kolay olmadı. Müze çalışmaları için 1924’ten bu yana Türkiye'nin dört bir köşesinde biriken belgeler, fotoğraflar, filmler, objeler, hatıralar özenle toplandı, belgelendi ve gelecek nesillere bırakılabilecek şekilde restore edilerek korumaya alındı. Bu kapsamda; bankanın kuruluşundan bugüne dek kullanılan, Cumhuriyet Dönemi bankacılığının dönüşüm evrelerini yansıtan ve bankadaki gündelik yaşamın vazgeçilmez parçası olan nesnelerin yer aldığı Türkiye İş Bankası Müzesi Koleksiyonu oluşturuldu. Bankanın kâğıt ve görsel malzemeden oluşan koruma altındaki zengin arşivinden çok sayıda parça, kurgusu çerçevesinde salonlara yerleştirilerek ziyaretçilerle paylaşılmaya başlandı.

MÜZEDE NELER VAR?

Türkiye İş Bankası Müzesi koleksiyonu, bankanın kuruluşundan bugüne dek kullanılan, Cumhuriyet Dönemi bankacılığının dönüşüm evrelerini yansıtan ve bankadaki gündelik yaşamın vazgeçilmez parçası olan nesnelerin oluşturduğu bir koleksiyon olarak dikkat çekiyor. Türkiye İş Bankası’nın kağıt ve görsel malzemeden oluşan koruma altındaki zengin arşivinden çok sayıda parça da, kurgusu çerçevesinde salonlarına yerleştirerek ziyaretçileriyle paylaşılıyor.

Müzede farklı dönemlere ait daktilolar, muhasebe ve hesap makineleri, kumbaralar, damga ve mühürler, bekçilere ait alet-edevat, promosyon malzemeleri, çeşitli iletişim araçları, büyük servis kasaları gibi nesneler sergileniyor. Ayrıca sabit halde bulunan eski banka bankoları, ana kasa ve kiralık kasa daireleri de ziyaretçinin erişimine açık durumda. Müzede sergilenen şeyler bunlarla da sınırlı değil. Poliçeler, makbuzlar, tahsilat fişleri, kasa fişleri, hisse senetleri, çekler, banka cüzdanları gibi bankacılık hizmetlerine ilişkin belgeler; sözleşmeler, banka iç yazışmaları, kurum ve kuruluşlarla yapılan resmi yazışmalar, bankaya yazılan mektuplar, şubenin ilk dönem personel bilgileri gibi toplumsal ve iktisadi hayatı yansıtan belgeler, gazete reklamları, reklam afişleri, kartpostallar gibi tanıtıma yönelik malzemeler, fotoğraflar, resimler, eski mimari plan ve projeler ile çeşitli konularda yapılmış onlarca film İş Bankası arşivini oluşturuyor.

Bu arada Türkiye İş Bankası Müzesi’nde ayrıca, başta finansal okuryazarlık olmak üzere genç nesillere tarih, ekonomi gibi alanlarda farkındalık kazandırmayı amaçlayan ücretsiz atölye çalışmaları da yapılıyor. Bu atölyelere şimdiye kadar 75 binin üzerinde çocuk ve genç katıldı. Atölyeler, eğitim-öğretim döneminde düzenli olarak okul gruplarına, tatil dönemlerinde ve belirli hafta sonlarında bireysel katılımcılara yönelik gerçekleşiyor.



Türkiye İş Bankası Müzesi, 10 yılı aşan geçmişinde Bir Kumbara Öyküsü, Fotoğraflarla Atatürk ve Cumhuriyet; Bir Ulusun İnşası ve Derinlerden Siperlere: Çanakkale 1915 gibi birçok önemli sergiye de imza attı. Müzede en son gerçekleşen sergi ise, halen devam eden İş Bankası İftiharla Sunar. Şu ana kadar 100 binin üzerinde kişinin ziyaret ettiği sergide İş Bankası’nın 93 yıllık tarihi boyunca reklamlar ile yürüttüğü iletişim çalışmaları; 450 reklam filmi, 400’e yakın basılı iş ve 60 kadar özgün nesne eşliğinde anlatılıyor. Ziyaretçilere, aynı zamanda ilginç ve interaktif bir bilgilenme deneyimi de sunan sergide, yıllar içinde geliştirilen mecralar, sektörün duayenleriyle ilgili ayrıntılar ve teknoloji kullanımının farklı dönemlerine ışık tutan uygulamalar da yer alıyor.