Postkolik_Loader
Haberi Paylaş!
RÖPORTAJ
06/08/2018

Ironman Triathlet İpek Onaran, hedeflerini anlattı

14 Ekim'de Hawaii’de yapılacak olan Ironman Dünya Şampiyonası’na katılmayı hak kazanan İpek Onaran, dört yıl boyunca arka arkaya bunu başarabilen ilk atlet oldu.


Aslen matematik öğretmeni olan ve 28 Nisan'da Kuzey Amerika Şampiyonası’nda ilk tam ironman yarışını yapan İpek Onaran, 9 saat 34 dakika 42 saniyede yarışı bitirerek kendi yaş grubunda 2. oldu (Türk sporcular arasında bugüne kadar yapılan en iyi derece ) ve 14 Ekim 2018’de Hawaii’de yapılacak olan Ironman Dünya Şampiyonası’na katılmayı hak kazandı. İpek böylelikle arka arkaya dört yıl boyunca bunu başarabilen ilk atlet oldu. Şimdi İpek'i yakından tanımaya ne dersiniz?

Bize öncelikle kendinden bahsedebilir misin, seni triatlona yönelten ne oldu? 
İzmir doğumluyum. Spora altı yaşında yüzme ile başladım, 11 yaşında antrenörüm Okan Ulaşʼın yönlendirmesi ile de triatlona geçtim. Çok bilinen bir dal olmamasına rağmen mahalli yarışların düzenlenlenebildiği dönemlerdi. Çeşmeʼdeki mahalli bir yarışta birinci olup ödül olan bisikleti kazanınca, sanırım o zaman işin tadını aldım ve bugüne kadar geldim. 2006ʼya kadar Milli Takım seviyesinde ulusal ve uluslararası bir çok yarışa katıldım, Balkanlarʼda kürsü derecelerine ve Türkiye şampiyonluklarına ulaştım. 2006 sonrasında yaklaşık yedi yıl kadar ara verdim ve daha sonra bireysel olarak Ironman 70.3ʼlere katılmaya başlayarak spora geri döndüm. Bu arada Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü mezunuyum. Mesleğim matematik öğretmenliği. Şu anda Modafen Koleji’nde öğretmenlik yapıyorum.

Triatlon etapları içinde favori branşın hangisi?
Triatlon aslında üç farklı disiplinden oluşuyormuş gibi görünse de, aslında üç branşın tek seferde yapıldığı tek bir disiplin. Bu şekilde algılanmaya başlandığında aslında Triatlon tek başına favori disiplinim. Yüzme bölümünde antrenman sonucunu alabilmek için daha uzun süren bir antrenman dönemi var, bisiklette ekipman bir çok parametreyi değiştiriyor. Aynı güce sahip iki atletten teknik olarak daha iyi bir bisiklete sahip olan atlet öne geçebiliyor. Bu anlamda aslında kullandığım Specialized Shivʼin sonuçlarıma katkısı büyük. Koşu ise, küçük yaşlardan beri severek yaptığım ve kendimi en rahat hissettiğim disiplin.



Bugüne kadar hangi uluslararası yarışmalarda başarı yakaladın? 
Şimdiye kadar üç Ironman 70.3 Dünya Şampiyonası ve dokuz Ironman 70.3 bitirdim. Avrupa’da bir çok yarı maraton koştum, en son Salzburg Yarı Maratonʼunda Kadınlar Klasmanı’nda ikinci oldum. Milli takım dönemimde ise, Türkiye, Balkan ve Avrupa Şampiyonalarıʼnda dereceye girdim.

Standart bir günün nasıl geçiyor? Haftada kaç saat antrenman yapıyorsun?
Yıllık yarış takvimime göre düzenlenen bir antrenman programım bulunuyor. Bütün antrenman kurgusu o yılın hedefine göre belirlenip uygulanıyor. Güne sabah 6 gibi antrenmanla başlıyorum. Sonra öğretmenlik hayatım başlıyor. Okul sonrası tekrar antrenmana giriyorum. Ana antrenörüm ağabeyim Mert Onaran. Güç antrenmanlarımı Crossfit34ʼte antrenörüm Görkem Gürcan ile yapıyorum. Yüzme antrenmanlarımı MyClubʼta yapıyorum. Bisiklet antrenmanlarım genelde +100K ve İstanbul dışında biniyorum. Ayrıca hafta içinde mutlaka bir trainer setim var. Döneme göre haftada 5-12 antrenman yapıyorum. Koşu ve yüzme antrenmanlarında genelde daha rahat ve sakinim.
 


İş ve antrenman dengesini nasıl sağlayabiliyorsun?
Dışarıdan birbirine zıt gözükse de, her matematik öğretmeninin söyleyeceği gibi ‘matematik hayatın her alanındaʼ bizimle. Her şeyden önce triatlonda zaman ile ilgili devamlı hesap yapmak zorundasınız. Sırf bunun için bile matematik lazım. Bisiklet oranları, yüzme zamanları, koşu pace’leri derken zaten otomatik olarak hep bir hesaplama içindeyiz. Bunun dışında devamlı bir olasılık hesapları var. İlla rakamla olması gerekmiyor; lastiğim patlarsa, ayağım burkulursa ya da gözlüğüm çıkarsa gibi beni engelleyecek bir sürü negatifi hesaplayıp buna göre formüller üretmek ve bunu çok daha hızlı yapabilmek, belki matematiğin bana en büyük katkısı. Küçük yaştan beri antrenman disiplini ile büyümüş olmanın tüm hayatıma yayılmış doğal sonuçları var. Zaman yönetimini etkili yapabilmek, sınıfta çıkan kargaşaları daha sakin karşılayabilmek ya da genel anlamda hayat sorunlarına daha sakin ve çözüm odaklı yaklaşabilmek gibi. Tabi buradan ‘matematik öğretmeni olmazsak triatlet olamayızʼ sonucu çıkmasın, bu sadece benim iki ayrı hayatı birbirine kaynaştırma yöntemim.

Bundan sonrası için hedeflerin neler?
Ironman 70.3ʼlere devam edeceğim. Şu anda yaş olarak bunu en iyi yapabileceğim dönemdeyim. Sonrasında özellikle çocuklar için, bilgi birikimimi yeni nesillere aktarabileceğim bazı planlarım var. Özellikle çocuklar için planladığım bazı sosyal sorumluluk projelerim bulunuyor. Gelecekte bunlarla ilgilenebilecek daha fazla vakit ayırabilmeyi planlıyorum.