Postkolik_Loader
Haberi Paylaş!
RÖPORTAJ
07/10/2019

Kariyer değiştirenler ProjectPost30'da buluşuyor

ProjectPost30, tek bedene çok meslek sığdıranların hikayelerinin paylaşıldığı bir medya projesi. Projenin yaratıcısı Gökşen Çalışkan sorularımızı yanıtladı.

Bize öncelikle kendinden bahseder misin?
Baba mesleği gereği yarı göçebe bir hayatın içine doğan; sık mekan değiştirmenin doğal sonucu olarak, sürekli yeni yerler, kişiler ve deneyimler keşfetme ve öğrenme tutkusu hayatının her alanına sirayet etmiş bir iletişimciyim. Yurtiçinde ve dışında uluslararası ilişkiler ve iletişim politikaları üzerine eğitim aldıktan sonra, akademiden öğrendiklerini yaptığı işlerde de kullanma şansına sahip bir azınlığın parçasıyım ayrıca. İletişim sektöründe online gazetecilikten, içerik pazarlamasına; medya ilişkilerinden, etkinlik yönetimine kadar bir çok alanda ulusal ve uluslararası projelerde görev aldım. Son bir buçuk senedir ise bahsettiğim iş alanlarında freelance danışmanlık yapıyorum.

Projectpost30 nasıl doğdu?
ProjectPost30, yaptığımız işlerin bizi ne kadar tatmin ettiğini, gelecekten neler beklediğimizi tartıştığımız sohbetlerin aslında yakın çevremde de yaşandığını fark etmemle ortaya çıktı. Aslında Şubat ayı sonunda Facebook’a bıraktığım bir notla başladı bu serüven. Amacım önce kendi blogum için bir yazı derlemekti. Sosyal medyadaki paylaşımların çarpan etkisiyle, düşündüğümden çok daha kısa sürede çok sayıda insana ulaştım. Mesaj atan kişiler yalnızca hikayesi olan ve paylaşmak isteyenler değildi bu arada. Bu hikayeleri nerede, nasıl dinleyeceğini ya da okuyacağını bilmek isteyenlerden de geri dönüşler geldi. Hal böyle olunca, tek bir blog yazısının bu ihtiyaca cevap veremeyeceğini fark ettim. Profesyonel hayatım da yoğun şekilde devam ettiği için yaptığım görüşmeleri deşifre etmek çok vakit alacaktı. O yüzden hem zamandan tasarruf, hem de pek alışık olmadığımız bir formatı denemek adına, hikayeleri podcast şeklinde paylaşmaya karar verdim ve ProjectPost30’u 8 Mart’ta yayına aldım.

Bize Projectpost30 ile ne yapmak istediğini anlatır mısın?
Projectpost30’da dinleyiciler hem farklı meslek grupları hakkında bilgi alabiliyor, hem de kariyer değişimi ya da aynı anda birden fazla işten para kazanmanın artıları ve eksilerini bizzat yaşayanlardan dinleyebiliyorlar. Özellikle son yıllarda meslekler arası geçişkenliğin arttığı, iş ortamlarındaki standart yapıların sorgulandığı iş dünyasında bir çok insanın hayatına dokunan sosyal bir konuya hikaye anlatımı ve tecrübe paylaşımı yoluyla değiniyor ProjectPost30. Gerek kariyerinde değişime giden, gerek farklı meslek dallarını aynı anda icra eden ve onları dinleyen, hayatlarında değişim arayan insanlar ProjectPost30 sayesinde ortak bir zeminde buluşabiliyorlar. Sanırım ProjectPost30’un başarmasını istediğim de bu ortak noktalardan hareketle oluşan bağlantıları kuvvetlendirmek ve derinleştirmek. Bu nedenle daha çok kişiye, daha somut çıktılarla dokunabileceği şekilde gelişmesini hayal ediyorum.
 


Neden önce kadınlarla başladın?
İş hayatında yaptıklarımızı sorgulamak ve geleceğimize ilişkin endişe duymak yalnızca kadınlara özgü değil elbette. Ama başlangıçta kadınları hedeflememin nedeni, bizlerin köklü değişiklikler için erkeklere kıyasla biraz daha cesarete ve teşviğe ihtiyaç duyduğumuzu düşünmem. Hikayeleri dinlediğiniz zaman fark edeceksiniz; kariyerinde değişime gitmek isteyen bir çok kadın, serüvenlerinde hayallerinin önüne taş koymak isteyen bir çok insanla karşılaşıyor. Ama projeye başladıktan sonra bu konuda yanıldığımı ve önyargılarla hareket ettiğimi de fark ettim. Bu yüzden yakında kadın-erkek herkesin deneyimine açık olacak.Kadınlara odaklanmamın bir diğer nedeni de, profesyonel hayatımda da kadınların güçlenmesi alanındaki projelere yoğun destek vermem. Şu zamana kadar daha kurumsal çatılar altında sürdürdüğüm çalışmaları bireysel bir katkıyla da desteklemek istedim sanırım. Yayınlanacak hikayeleri nasıl seçiyorsun? Özel bir eleme süreci yok açıkçası. Temel kriter farklı bir iş alanlarını deneyimlemeleri. Ama şunu söyleyebilirim ki sosyal bilimler eğitimi alıp, bu alanda kariyerlerine başlamış kadınların daha teknik nitelikler gerektiren mesleklere yönelmesi dikkat çekiyor. Bununla birlikte alışılmadık, daha az bilinen alanlara geçiş yapmak da merak uyandırıyor. Bu hikayelere öncelik veriyorum.

Yayınladığın hikayelere baktığında nasıl bir tablo karşına çıkıyor?
Hayatın hiç bir alanında değişim kolay gerçekleşmiyor. Belirli bir hayat standardına ve gelire ulaştıktan sonra kariyer değiştirmekse biraz daha zorlaşıyor. Hikayelerden çıkan ortak nokta, tüm konuklarımın rahatlık alanlarından, ellerindeki imkanlardan vazgeçerek tutkularının ve hayallerinin peşinden gitmeleri. Değişim için biraz rahatsızlık ve huzursuzluk gerek belli ki. Çalışanların artık maddi beklentilerin ötesinde kendilerini geliştirebilecekleri, nefes alabilecekleri alanlara ihtiyaç duymaları iş hayatındaki kuralların da yeniden yazılması gerekliliğini ortaya koyuyor.

Bundan sonrası için planların neler?
Fazla tekrara düşmeden, projenin sürdürülebilir biçimde gelişmesini sağlamayı planlıyorum. Öncelikle yeni sezonla, yani Eylül ayıyla birlikte erkek konuklarımla söyleşilerimizi de yayınlamaya başlayacağım. Ayrıca bunu bir komünite yaratma projesi olarak düşündüğüm için yalnızca online değil, offline platformlarda da bir araya gelmek önem taşıyor. 24 Mayıs’ta ilk etkinliğimizi “Seyahatin Getirdiği Değişim” temasıyla gerçekleştirdik. Bu etkinliklerin de devamı gelecek. Proje her ne kadar Türkiye’de başlasa da ele aldığı mesele tamamen evrensel. Değişim hikayeleri olan yabancılarla da iletişimdeyim. Hatta geçtiğimiz günlerde ilk yabancı konuğumuzu da ağırladım. Daha orta ve uzun vadeli planım dünyanın bambaşka yerlerinden hikayeleri paylaşmak.