Postkolik_Loader
Haberi Paylaş!
POP-KÜLTÜR
31/07/2019

Mevlüt Akyıldız ile Resmigeçit Ankara

Kısa süre önce Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi’ne dönüşen Ankara Ulus’taki tarihi binada faaliyet gösteren Ankara Sanat Galerisi’nin ilk konuğu, “Resmigeçit Ankara” başlıklı sergisiyle Mevlut Akyıldız oldu.


Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından 1924’te kurulan Türkiye İş Bankası, geçtiğimiz Mayıs ayında Ankara Ulus’taki tarihi binasını müzeye dönüştürmüştü. Atatürk’ün, askeri zaferlerin ancak iktisadi zaferlerle kalıcı olabileceği vizyonu çerçevesinde “Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi” adı verilen tarihi bina, İtalyan mimar Giulio Mongeri tarafından 1929 yılında İş Bankası’nın üçüncü Genel Müdürlüğü olarak inşa edildi. Atatürk’ün Çankaya Köşkü’ndeki çalışma odasını da tasarlayan Selahattin Refik Sırmalı tarafından dekorasyonu yapılan 90 yıllık bina, hizmete açıldığı ilk günlerden itibaren Ankara’nın simge yapıları arasında yer aldı. Erken Cumhuriyet dönemi mimarisinin günümüze ulaşmış en önemli örneklerinden biri olan binada, Batı ve Osmanlı mimarisi ile Art Nouveau ve Neo Rönesans akımlarının izleri dikkat çekiyor.


Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi’nin üçüncü katında yer alan Ankara Sanat Galerisi, rengârenk dünyasını dil, ironi ve alegori ekseninde resmeden sanatçı Mevlut Akyıldız’ı ağırlıyor. Galerinin “Resmigeçit Ankara” başlıklı ilk sergisi, Akyıldız’ın 40 yıllık sanat hayatından seçmelerden oluşuyor. Günümüz dünyasındaki kaotik ve çelişkili yaşama geniş bir zaman perspektifi ile yaklaşarak, yaşam içindeki çarpıklıkları alegorik ve eğlenceli bir dil ile resmeden; yağlıboya çalışmaları, heykelleri ve cam altı resimleriyle tanınan Akyıldız'ın modern yaşamın kaotik ve çelişkilerle dolu akışına eğlenceli bir üslupla yaklaştığı eserleri 31 Ağustos’a kadar sadece Ankaralıların değil tüm sanatseverlerin ziyaretine açık olacak.


Mevlut Akyıldız’ın sanatında güncel konulara yer vermesi, güncel konuları geleneksel değerlerle birleştirmesi, onun sanatındaki zaman ve mekân değerlerini de düşünmeyi gerektiriyor. Akyıldız, resimlerinde güncel konulardan yola çıkıyor olmakla birlikte, zamanı sadece şimdiki zamanla sınırlamıyor. İnsanlığın geçmişte de şimdi de ilgi alanına giren ve gelecekte de girecek olan konular, Akyıldız’ın sanatında daha ağır basıyor. Bu yüzde Akyıldız’ın konularının daha ziyade “zamansız” konular olduğunu öne sürmek mümkün.


1956 yılında Ankara’da doğan Mevlut Akyıldız, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Resim Bölümüne girdi ve 1981 yılında Neşet Günal Atölyesi‘nden mezun oldu. 1989 yılında USIA sponsorluğunda Provincetown Fine Arts Work Center’de (Massachusetts-USA) misafir sanatçı programında çalıştı. Yağlıboya resim çalışmalarının yanı sıra heykel ve kaybolmaya yüz tutan camaltı resme olan tutkusunu her fırsatta dile getiren sanatçının “Yağlıboya Kitabı”, “Heykel Kitabı”, “Camaltı Kitabı”, “Desenler Kitabı”, “Ferahsaz Muhabbetleri” ve “Alla Turca” isimli kitapları bulunuyor. Bugüne dek 38 kişisel sergi açan Akyıldız, çalışmalarını kendi atölyesinde sürdürüyor.


İçinde yaşadığı toplumun bir türlü çözülemeyen meselelerini tuval üzerine ironik bir dille aktaran Akyıldız, 80’li yıllardan bu yana eserlerinde arabesk olgusuna, kitsch’e, popüler kültüre ve sokak kültürüne yer veriyor. Özellikle erkek egemen toplumun kadına bakışını tatlı-sert bir üslupla ele alan sanatçının eserleri, Türk toplumunun yaşadığı toplumsal çelişkileri görünür kılıyor. Zaten Mevlut Akyıldız’ın resimlerinde egemen olan figürler, pek fizyonomisi değişmeyen, yaşlanmış, bıyıklı, sakallı ve genellikle esmer erkek prototipleri olarak dikkat çekiyor. Çocuklukla yaşlılık arasında değişen ve kendi başlarına hiçbir zaman ele alınmamış olan kadın figürleri ise, erkek figürlerinin ve erkek egemen atmosferin birer nesnesi, birer mezesi olarak sunuluyor. Sergide Akyıldız’ın yağlıboya ve bronz heykellerinin yanı sıra cam altı resimleri de yer alıyor.

Ankara Sanat Galerisi, pazartesi günleri, ramazan ve kurban bayramlarının ilk günleri ile 1 Ocak günü hariç her gün saat 10.00 – 18.00 arası ziyaret edilebilir.