Postkolik_Loader
Haberi Paylaş!
RÖPORTAJ
08/11/2017

YeatUp ile sosyal yemek paylaşım deneyimi

Ev yemekleri ile donatılmış sofralar etrafında yeni insanlar ve yeni kültürler tanıyabileceğiniz bir platform olan YeatUp'ı kurucusu Selda Susal anlattı.


Selda Susal tarafından kurulan YeatUp, keyifli sofralar etrafında yeni insanlarla tanışıp, hikayeler biriktirebileceğiniz bir sosyal yemek paylaşım deneyimi. Bu yaratıcı projesine uluslararası bir kimlik kazandırmayı hedefleyen Susal ile YeatUp’ı konuştuk.

Bize YeatUp’ı anlatır mısın?


YeatUp sadece gezginler için mi?
Aslında projenin çıkış noktası gezginlerle yerlileri bir araya getirmekti. Fakat yemekleri yapmaya başladıkça, başka grupların da ilgi odağına oturduğunu gördük. Bu platform örneğin expat’lar için inanılmaz kıymetli. Yeni bir ülkeye geliyorlar; kültürünü, adetlerini, yemeklerini bilmiyorlar ve kimseyi tanımıyorlar. YeatUp, onların sosyal hayata entegre olabilmeleri ve sofralar etrafında arkadaşlar edinmeleri için önemli fırsatlar sunuyor. Ayrıca iş için seyahat edenler var. Akşam olduğunda genelde tek başlarına bir yerde yemek yiyorlar. Bir yerlinin sofrasına konuk olarak iş seyahatini anlamlı bir deneyime dönüştürmek mümkün olabiliyor. Sonra kurumsal şirketler de radarımızda. Profesyonel çalıştığım dönemde en büyük ihtiyaçlardan biri, özel müşterilerimiz, ekiplerimiz ve yurtdışından gelen üst düzey yöneticilerimiz için sıra dışı etkinlikler düzenlemekti. YeatUp ile örneğin bir ressamın mağbedi kabul edilen ev atölyesinde konuklarınızı ağırlayabiliyor, onlara sanatçının sofrasında oldukça değişik bir deneyim yaşatabiliyorsunuz. Ve tabi ki yeni tatlar peşinde koşan yemek tutkunları… Örneğin; Kore mutfağını merak ediyorsanız, bunun için Kore’ye kadar gitmenize gerek yok. Türkiye’de yaşayan bir Koreli yemek blogger’ının sofrasına konuk olabilirsiniz.

Sistem nasıl çalışıyor, anlatabilir misiniz?
Öncelikle yeatup.com’a üye olup bir profil oluşturmanız gerekiyor. Sonrasında site üzerindeki Davet Sahipleri ve onların menüleri arasında geziniyorsunuz. Kendinize uygun Davet Sahibini ve menüyü keşfettikten sonra, Davet Sahibine bir rezervasyon talebinde bulunuyorsunuz. Davet Sahibi talebinizi inceliyor ve 48 saat içerisinde size geri dönüşte bulunuyor. Aramıza Davet Sahibi olarak katılmak isteyenler ise, üç aşamalı bir seçim sürecinden geçiriliyor. Tüm başvuruları site üzerinden alıyoruz. Uygun adaylarla ikinci aşamada bir Skype görüşmesi yapıyoruz. Bu aşamayı geçenler de üçüncü aşama olarak bir test etkinliği açıyor. Bu yemeğe katılan üyelerimiz, Davet Sahibi’nin kalıcı olup olmayacağına karar veriyor. Ayrıca sistem üzerinde 360 derece değerlendirme sistemi mevcut. Davet Sahipleri misafirleri, misafirler de Davet Sahiplerini değerlendiriyor. Böylelikle tüm üyelerin sistem üzerinde bir karnesi oluşuyor.
 


Davet Sahipleri profesyonel şef olmak zorunda mı?
Hayır değil. Davet Sahipleri profesyonel aşçı olabileceği gibi güzel yemek yapan amatör aşçılar da olabiliyor.

YeatUp çatısı altında şu ana kadar kaç yemek etkinliği düzenlendi?
Siteyi mayıs ayının sonunda teste açtık; lansmanını ise 18 Ekim’de yaptık. Test süresi boyunca 150 misafiri YeatUp sofraları etrafında ağırladık.

YeatUp, yurtdışında da hizmet veriyor değil mi?
Hedefimiz, global bir şirket olmak. Bunun için sağlam adımlarla ilerlemeye kararlıyız. Şu anda YeatUp’ta Basel’den Londra’ya, Çanakkale’den Konya’ya, İstanbul’dan Bodrum’a 15 şehirde, 47 Davet Sahibi bulunuyor. Bu sayı ve yaygınlık her geçen gün artacak. İlk etapta hedefimizde yurtiçinde Kars, Mardin, Antakya, Kayseri ve Karadeniz Bölgesi bulunuyor. Yurtdışında ise Barcelona, Roma, Berlin, Paris ve Londra’ya odaklanmayı planlıyoruz.

Food For Good, yani iyilik için yemek adında bir uygulamanız var. Tam olarak neyi amaçlıyorsunuz?
YeatUp’ta insanlar sofraları paylaşırken aslında sosyal ve iyi bir amacın da parçası oluyor. Uzmanların söylediğine göre Türkiye’de 18 milyon kişi yeterince beslenemiyor. Açlıkla mücadele çabalarına destek olmak için site üzerinden yenilen her bir yemek için Temel İhtiyaçlar Derneği’nde bir bağışta bulunuyor ve kısıtlı imkana sahip kişilerin gıdaya erişimini artırmaya yönelik çalışmaları destekliyoruz.

Bundan sonrası için planlarınız nedir?
Öncelikle yurtdışındaki ve yurtiçindeki Davet Sahiplerimizin sayısını artırmak istiyoruz. Ayrıca, evinden uzakta okuyan, özellikle Erasmus öğrencileri için ‘öğrenci menüleri’ konseptini çıkaracağız.