Postkolik_Loader
Haberi Paylaş!
POP-KÜLTÜR
30/10/2017

Yeni sezonun dikkat çeken 20 tiyatro oyunu

2017-2018 sezonunda izlenecek yine birbirinden keyifli oyunlar bizleri bekliyor. Postkolik okuyucularına sezonun öne çıkan 20 oyununu derledik.


KIRKINDAN SONRA
Yeşilçamın unutulmaz değeri Ayşen Gruda ve usta oyuncu Mahmut Gökgöz’ün başrollerini paylaştığı, İspanyol yazar Alfonso Paso’ya ait Kırkından Sonra, yeni sezonda seyirciyle buluşuyor. Murat Sarı’nın yönettiği ‘Kırkından Sonra’da hayattan pek de umudu kalmamış olan Ayşen Gruda ve Mahmut Gökgöz’ün arasında başlayan bir aşk hikâyesi ele alınıyor. Bu eğlenceli oyunu kaçırmayın.

 

ÇİRKİN
Marius von Mayenburg’un kara komedisi Çirkin, insan bedeninin bir nesneye dönüştüğü, güzellik kavramının sosyal bir takıntı halini aldığı ve her şeyin satılık olduğu vahşi modern dünyadan sesleniyor. Bu dünyada yolunu kaybeden bireyi absürt bir bakış açısıyla ele alan oyun, kimlik konusuna ironik ve bir o kadar seyirlik bir yorum getiriyor. İbrahim Selim'in yönettiği Çirkin'in arkasında DasDas var. Edip Tepeli, Gizem Erdem, Volkan Yosunlu ve Ali Yoğurtçuoğlu tarafından oynan oyunu Kasım ayı boyunca izleyebilirsiniz.

 


AYRILIK
Komedi tutkunları bu harika oyunu kaçırmasın! Sevinç Erbulak ve Fırat Tanış’ın rol aldığı ve Hayata ilişkin, budalalıklarımıza, sevimliliklerimize ilişkin eğlenceli ve sıcak bir güldürü olan Ayrılık, Sevinç Erbulak ve Fırat Tanış’ın görkemli oyunculuğuyla gerçek bir komedi fırtınasına dönüşüyor. Ayrılık, Behiç Ak'ın bir yıl önce ayrılmış bir çiftin bir yıl aradan sonra bir araya gelmesiyle giriştikleri evlilik ve ayrılık süreçlerinin ironik ve gülmeceyle yüklü bir sorgulaması üzerine kurulu…


LEYLA’NIN EVİ
Zülfü Livaneli'nin büyük ses getiren ve 60 civarında baskı yapan ünlü romanından uyarlanan Leyla'nın Evi, çeşitli salonlarda bu sezon da sahnede olacak. Nedim Saban tarafından sahneye taşınan oyunda, Roxy rolündeki başarısıyla adından söz ettiren, sesi ve fiziğiyle kitleleri büyüleyen ödüllü oyuncu Ayça Varlıer var. Oyunda dikkat çeken bir diğer isim ise, Leyla karakteriyle karşımıza çıkan Celile Toyon. Eleştirmenlerce son yıllarda özel bir tiyatro tarafından gerçekleştirilen en iddialı prodüksiyon olarak adlandırılan oyunda, evi elinden alınan Leyla'nın şahsında Osmanlı’dan günümüze İstanbul’un dönüşümü, göçmenlik, mülkiyet hakları, kuşak ve kültür çatışmaları, birbirini hiç tanımayan üç ayrı karakterin yaşamlarının kesişmesi üzerinden anlatılıyor. Oyunun müzikleri Livaneli’ye ait.


JOSEPH K.
Sezon boyunca birçok tiyatro oyununu, konser ve atölye çalışmasını ev sahipliği yapacak olan DasDas, sezonu Joseph K ile açtı. Joseph K, 30. yaş gününü eve sipariş ettiği pizzayla kutlamak üzereyken, pizzasını getiren iki adam ona tutuklu olduğu bilgisini verir. Joseph K’nın suçunun ne olduğuna dair hiçbir bilgisi yoktur ama kendini temize çıkarmak zorundadır. Sezonun en çok konuşulan ve eleştirmenlerden de büyük övgüler toplayan İngiliz yazar Tom Basden’ın kara mizah yüklü uyarlaması Joseph K., Franz Kafka’nın 100 yılı devirmesine rağmen zaman aşımına uğramayan Dava’sının yeniden görülmesi için modern dünyanın labirentlerine bırakılıyor. 

 

BİR BABA HAMLET
Geçtiğimiz sezon kapılarını açan Baba Sahne, yeni sezona da geçtiğimiz sezondan aşina olduğumuz ve beğeni toplayan Bir Baba Hamlet ile merhaba diyor. Tiyatro yapma aşkının baş döndürücü güzelliği ile aptallaştırıcı büyüsüne ayna tutan Bir Baba Hamlet’te, Şevket Çoruh ve Murat Akkoyunlu birlikte rol alıyor. Sebastian Seidel’in kaleme aldığı, Yücel Erten’in dilimize çevirdiği Bir Baba Hamlet’in yönetmen koltuğunda ise Emrah Eren oturuyor. Sahne ve kostüm tasarımını Barış Dinçel’in, ışık tasarımını Yakup Çartık’ın, hareket düzenini Işıl Zeynep’in yaptığı oyunun müzikleri Can Şengün’ün, şarkı sözleri ise Faruk Üstün’ün imzasını taşıyor.

 

KAPLAN SARILMASI
Kısa sürede büyük ilgi gören ve kapalı gişe oynanan Kaplan Sarılması, yeni sezonda da devam ediyor. Başarılı oyuncu Şebnem Bozoklu ve Kerem Fırtına’nın rol aldığı oyunun yönetmen koltuğunda Bahar Kerimoğlu yer alıyor. Kemal Hamamcıoğlu imzasını taşıyan Kaplan Sarılması, teknolojiyle iç içe geçmiş hayatlarımızı ve yalnızlıklarımızı bir kadının trajikomik hikayesi üzerinden sorgulatıyor. 50 dakika sürün ve dekorlarında Muhtar Pattabanoğlu imzası taşıyan oyunun müzikleri emanet Alican Okan’a emanet. 6 yaş ve üzeri izleyici kitlesi için uygun olan oyunun ışığı ise, Ayşe Ayter’e emanet. Kaplan Sarılması’nda ait olmadığı bir gerçeklikte kendini var etme çabasındaki bu kadının, bir yanıyla gülünç bir yanıyla da dramatik hikayesini anlatıyor.

 

ŞATONUN ALTINDA
Machbeth’e bir de yerin altından bakın! Macbeth’in ölümünden sonra başlayan oyun; Machbeth’in hikayesini iki çamaşırcı kadının gözünden anlatıyor. Oyun, hiçbir şeye inanmayıp her şeyle dalga geçen, zamanın ötesinden iki kadının anlatımıyla; fiziksel hikaye anlatıcılığını, grotesk oyunculuk ve bufon gibi farklı oyunculuk stillerini harmanlayan bir deneme olarak dikkat çekiyor. Şatonun Altında, William Shakespeare’in ölümsüz oyunundan yola çıkılarak uyarlandı ve yeni bir yazımla sahneye taşındı. Lecoq pedagojisinin en özgün stillerinden biri olan Bufonlar, oyunun temel yapısını oluşturuyor. Hiçbirşeye inanmamak ve her şeyle dalga geçmek için sahnede var olan, yeraltı dünyasına ait bu yaratıklar, Shaekspeare’in en güçlü tragedyalarından Macbeth‘le buluştuğunda ortaya absürd, trajik ve bol kanlı bir güldürü çıkmış. Oyunun proje tasarımı ve uyarlaması Pınar Akkuzu ile Gülden Arsal’a ait… Güray Dinçkol’un yönettiği Şatonun Altında’nın oyuncuları ise Pınar Akkuzu ve Gülden Arsal.


SEVGİLİME GÖZ KULAK OL
Bir Haldun Dormen komedi klasiği olan Sevgilime Göz Kulak Ol, keyifli bir komedi oyunu. 1900’lerin başında; aşkın, eğlencenin ve keyfin başkenti Paris’de, güzel, çapkın, neşeli bir kadının Amelie’nin ve hayranlarının öyküsü… Komedinin çok değişik ve hareketli bir türü fars’ın, yaratıcısı ve usta kalemi Georges Feydau’nun yazdığı Sevgilime Göz Kulak Ol, Tiyatro Kedi’nin 2017-2018 sezonunun yeni oyunu. İki perdelik bu çılgın komediyi sahneye Haldun Dormen koyuyor. İşveli Ameile’yi Aydan Şener, alımlı kontesi Deniz Arcak, şaşkın ve çapkın Marcel’i ise, Bülent Alkış oynuyor. 


İNTERNETTE TANIŞAN SON ÇİFT
Eğlenceli bir oyun arayanların radarında İnternette Tanışan Son Çift mutlaka olsun. İmza attıkları birbirinden başarılı televizyon şovları, diziler ve skeçler ile adlarından söz ettiren Tito ve Dilek Sever ikilisinin elinden çıkan İnternette Tanışan Son Çift, sezonun iddialı oyunlarından bir tanesi olarak göze çarpıyor. Feysbuk'ta tanıştılar, Tivitır'da takipleştiler, Instagram'da layklaştılar, Vatsap'tan ekleştiler ve nihayet sahnede denkleştiler. Peki, siber alemin sürtünmesiz ortamında yeşeren aşklarını hayatın gerçeklerinden koruyabilecekler mi? Ya da korumalılar mı? Tito & Dilek Sever’in yazdığı oyunu Levent Özdilek yönetiyor. Akasya Asıltürkmen ve İlker Yiğen’in rol aldığı oyun, internette tanışan bir çiftin komik hikayesini anlatıyor. Dekor ve kostüm tasarımında Nilifür Bıyıklı’nın ismini gördüğümüz İnternette Tanışan Son Çift’in ışık tasarımında Onur Alagöz imzası var.


AŞK ÖLSÜN
Günay Karacaoğlu’na tek kişilik muhteşem performansıyla 42. İsmet Küntay Tiyatro Ödülleri’nde En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü getiren Aşk Ölsün, sevmek ve sevilmek üzerine kurgulanmış trajikomik bir hayat hikâyesi. Murat İpek’in yazdığı, Barış Dinçel’in yönettiği kahkaha dolu tek kişilik oyun, Baba Sahne’de tiyatroseverlerle buluşacak. Sezon içinde sahneleyeceği yepyeni oyunlarının hazırlıklarını da sürdüren Baba Sahne, ekim ayı boyunca ayrıca; tiyatroadam, B Planı, Yolcu Tiyatro, Altıdan Sonra Tiyatro gibi toplulukların oyunlarına, “Two Turkish Tenors” adlı müzikli gösteriye ve sürpriz konserlere ev sahipliği yapacak.


SANDALYE
Tiyatro 70DK'nın ilk oyunu Sandalye, Asmalı Sahne ortaklığı ile seyirciyle buluşuyor. İngiliz yazar Edward Bond'un yazdığı ve Senem Cevher'in Türkçeye çevirdiği oyun, Nuri Nalbantoğlu rejisiyle Türkiye prömiyerini yapacak. Sandalye; baskı ve şiddet toplumlarında insan kalabilmek üzerine yazılmış, distopik bir dünyada geçen modern bir tragedya… Oyunda; Arin Arslan, Cânân Yıldız, Cem Arslan ve Onur Sarıaltın rol alıyor. Oyunun sahne tasarımında da Nuri Nalbantoğlu ismini görüyoruz. Makyaj tasarımını Behiye Bilge Derin’in yaptığı Sandalye’nin ışık ve ses kumandası Umut Rışvanlı’ya ait. Oyunun dikkat çeken afiş tasarımı Muhmmed Ali Üzen tarafından hazırlandı.

 

ÇOK DA FİFİ
Kimi oyuncu, kimi yazar, kimi İngiltere'de stand-up yapıp gelmiş yedi kadın komedyenden oluşan Çok da Fifi ekibi, seyircisiyle buluşmaya hazırlanıyor. Hayatla dalga geçemezsek valla çatlarız" diyen ekibin şovunun ismi, işte bu sebepten "Çok da Fifi". Mart 2015'ten bu yana beraber sahne alan Hatunlar Stand-up ekibi, sadece kadın izleyicilere empati kurup kahkahadan perişan olacakları bir gece vaat etmekle kalmıyor, erkek izleyicilere de gülerken yeni ufuklara yelken açma imkanı tanıyor. Oyunda rol alanların isimleri işe şu şekilde; Aslı Akbay, Buse Sinem İren, Deniz Özturhan, Hande Yögen, Leyla İrem İncegül, Meltem Parlak ve Şirincan Çakıroğlu…


KUŞLAR
Aristofanes’in en bilinen oyunu ve dünya klasiklerinin en önemli eserlerinden biri olan Kuşlar, yazıldığı günden bu yana 2500 yıl geçmesine rağmen hem geçmişe hem de günümüze ışık tutmaya devam ediyor. Oyun, Atina devletinde yaşayan iki arkadaşın savaşlardan, adaletsizliklerden ve yönetimin keyfi tutumlarından bezerek, kendilerine yeni bir yurt aramalarıyla başlıyor. Ancak, bir ütopyanın peşine düşen iki arkadaş, hayalini kurdukları yeni düzende, kendi kaçtıkları tuzaklara düşmekten kurtulamazlar. Semaver Kumpanya’nın yeni Kuşlar yorumu, komedyanın özünde bulunan taşlama, doğaçlama, satirik tavır, müzik ve dans kullanımı gibi unsurları, bize ait geleneksel komedi türlerindeki karşılıklarıyla yeniden ele alıyor. 

 

KİBARLIK BUDALASI
Başrolünü Haldun Dormen’in oynadığı Moliere’in ölümsüz eseri Kibarlık Budalası, 9. yılında seyircisiyle buluşmaya devam ediyor. Türk Tiyatrosu’nun büyük ustası Haldun Dormen'in, yıllar sonra yeniden sahnelere döndüğü Kibarlık Budalası’nın uyarlamasını İpek Kadılar yaptı. Hakan Altıner’in sahneye koyduğu oyunun koreografisi Mikel N. Vidhi, kostüm tasarımı Türkan Kafadar, dekor tasarımı Gizem Gürsel–Sedef Kermen, ışık tasarımı Cengiz Özdemir’e ait. Oyunda Haldun Dormen, Göksel Kortay, Hakan Altıner, Damla Cercisoğlu, Efe Yeşilay, Anıl Yülek, Caner Tör, Reyhan Aydınsel ve Burcu Akyürek rol alıyor. Oyunda Moilere yarattığı bu olağanüstü tiplemenin etrafını, onu sömürmeye çalışan Kont, ayakları yere basan karısı, sağduyunun ve samimiyetin temsilcileri hizmetçi ve uşak ile bir dantel gibi örüyor.


FRANKENSTEIN
Geçen sezona damga vuran, SAKM Birim Sahne bünyesinde "20. Yıl Oyunu" olarak sahnelenen Frankenstein, yeni sezonda da sanatseverlerle buluşmaya devam ediyor. Mary Shelley'in romanından Nick Dear tarafından uyarlanan dünya sinemasının kült filmleri arasında gösterilen Frankenstein, Şakir Gürzumar yönetiminde Çolpan İlhan-Sadri Alışık Tiyatrosu tarafından sahneleniyor. Londra National Theatre'da 5 sezondur kapalı gişe olarak sahnelendikten sonra Türkiye'de ilk kez seyirci ile buluşan oyun, yeni sezonu açıyor. 14 Ekim–11 Kasım tarihleri arasında Zorlu PSM Drama Sahnesi’nde izlenebilecek Frankenstein’in başrollerini Cansel Elçin, Kerem Alışık ve Deniz Uğur'un paylaşıyor. Yılmaz Gruda ve Engin Gürman gibi usta oyuncularında rol aldığı Frankenstein görselliği, prodüksiyonu ve oyuncu kadrosu ile yeni sezonda da adından söz ettirmeye devam edecek. 

 


TÜY KALEMLER
Tüy Kalemler, edebiyatın en aykırı isimlerinden kabul edilen Marquis de Sade’ın hayatının bir bölümünü Erdal Beşikçioğlu rejisi ve muhteşem oyunculuğuyla anlatıyor. Doug Wright yazdığı oyun, "Marquis de Sade" oyunun koreografı Binnaz Dorkip… Müziklerinde Onur Yüce-Cem Deliormanlı imzasını gördüğümüz oyunun kostüm tasarımı ise Aslı Filinta Demir’e ait… Marquis de Sade’ın hikayelerine kulak verin. Kilisenin, paranın, giyotinlerin ve tüy kalemlerin büyük savaşına şahit olun. Doğanın ve ahlak kurallarının, sadeizmin kurucusu Marquis de Sade’ın hikayelerinde bir kez daha, en acımasız haliyle yüzleşmeye hazır olun! Fransız Devrimi’nin hemen ardından, Sade’ın akıl hastanesi yıllarında geçen Quills sizi, tüy kalemlerin yazdığı ve giyotinlerin susturamadığı hayatlara şahit olmaya çağırıyor ve gerçek sanatçının asıl zor zamanlarda var olabildiği bir kez daha kanıtlanıyor!


BİNDE BİR GECE DİYALOGLARI
İlişkiler ve evliliklerde yaşanan bildik sorunların yanı sıra geleneksel anlayış ile modern düşüncenin zıtlığını mizahi bir bakış açısıyla anlatan Binde Bir Gece Diyalogları, oyunu yeni sezonda da devam ediyor. Sevilen oyuncular Begüm Kütük ve Hakan Meriçliler'in başrolünü paylaştığı oyunu Galip Erdal yönetiyor. Birol Güven’in kaleme aldığı Binde Bir Gece Diyalogları, Çolpan İlhan & Sadri Alışık Tiyatrosu’nda 13 Ekim–5 Kasım tarihleri arasında izleyicisiyle buluşacak. Dekor tasarımı Dilek Kaplan’a ait olan Binde Bir Gece Diyalogları’nın ışık tasarımı ise Cengiz Özdemir imzası taşıyor. Oyunda ayrıca, Hilmi Özçelik, Gamze Uçar, Engin Demircioğlu, Ece Mağat, Musa Öney, Burcu Görek, Selin Altıntaş rol alıyor.


ANLATILAN SENİN HİKAYENDİR
Cengiz Toraman'nın yazıp yönettiği ve Levent Üzümcü'nün harika bir performansla oynadığı Anlatılan Senin Hikayendir, kaçırılmaması gereken bir oyun. Gülerken ağladığımız, ağlarken güldüğümüz bir oyun bu.  Anlatılan hikaye, bu toprakların hikayesi, hepimizin hikayesi… Mübadelede sevgilisini Yunanistan’a uğurlamak zorunda kalan Ege’li Mehmet’in hikayesi; köyünün doğal güzelliği için altın madenine karşı mücadele eden Çamlık köyündeki köylülerin hikayesi; Yunanistan ile Türkiye arasında kalan sularda denizcilik yapan Barış’ın hikayesi; Deniz fenerinin yolunu kaybetmişlere tuttuğu ışığın hikayesi; Aslında her birimizin hikayesi farklı gibi gözükse de; soluduğumuz hava, içtiğimiz su, çektiğimiz hasretlik ve tuttuğumuz yas aynı… Levent Üzümcü’nün yorulmak bilmez enerjisi, muhteşem performansıyla, şarkılarla, türkülerle, danslarla seyrettiğimiz bizim hikayemiz.

İNTİHARIN GENEL PROVASI
Başarısız bir mimarın planladığı bir intihar başarılı olabilir mi? Özellikle de bu plan bir başkasının oyunuysa? Tuna köprüsüne intihar etmek için çıkan bir mimar, atlamadan önce son kez sevgilisine telefon eder. Sevgilisi onu atlamaması için ikna etmeye çalışırken bir balıkçı gelir ve nehre atlamaması için yalvarır. Olaya bir de nehirden geçen geminin kaptanı dâhil olunca, işler karışık, acınacak derecede komik ve bir o kadar da garip bir hal almaya başlar. İntiharın Genel Provası'nı, Tiyatroadam’ın geçtiğimiz sezon oynadığı “İvan İvonoviç Var mıydı, Yok muydu?”nun da yönetmeni Emrah Eren, anlamı gölgede bırakmadan, seyir zevki yüksek, eğlencesi bol bir şekilde sahneye taşıyor.