Postkolik_Loader
Haberi Paylaş!
RÖPORTAJ
04/11/2019

Rap müziğin sevilen isimlerinden Critical, Postkolik'in sorularını yanıtladı

Critical, “semt” kültürünü ve sokağın gerçek isyanını şarkılarına yansıtan, iddialı bir ses. “Haram” şarkısıyla müzikseverlerin karşısına çıkan rap müzisyeni, sorularımızı yanıtladı.

“Haram”, kolektif bir yaratım sürecinin ardından ortaya çıkan bir şarkı. Hikayesini ve hem Meriç Can Ateş hem de Da Poet ortaklığının detaylarını senden dinleyebilir miyiz?
Haram, bir yıllık sıkı bir çalışma sürecinin ürünü. Hararetli anlarımdan birinden hemen sonra yazdığım, zamanla kıymetsizleşen bazı noktaları içinden çıkardığım bir şarkı. Yapılmaması, yaşanmaması gereken şeyleri yapan ve yaşayan biri için hatırlatıcı bir isim. Merich (Meriç Can Ateş), müzik konusunda dilimden anlayan ve sound olarak yeteneğine güvendiğim bir dostum. Onun çıkardığı bu işten sonra, düzenleme kısmında Da Poet gibi ustayla çalışmak bu şarkının son noktası oldu.

Haram'ın renkli klibi de oldukça başarılı. Çekimlerin hikayesini yönetmen Cenan Çelik'le videoyu nasıl kurguladığınızı anlatır mısın?
Cenan, sokakla iç içe bir yönetmen. Onunla istediğimiz şeyleri karşılıklı konuştuğumuzda çok da farklı şeyler istemediğimizi fark ettik, bu önemli bir açı. Ayrıca klip için tüm sokağın seferber olduğunu söylemezsem haram olur. Her zaman bir aile gibi olduğum dostlarımla ailemiz için yaptığımız bir iş gibiydi. Bu gurur verici. Kurgu kısmı ise, Cenan ile fikir alışverişi yaparak aynı masada bitirdiğimiz bir iş oldu.

Esenler, adeta Critical ile özdeşleşti. Senin için Esenler neyi ifade ediyor?
Burası, içinde mücadele veren herkesle zoraki özdeşleşmiş kalabalık bir yer. 25 senelik hayatımı aynı sokağında yaşadığım; ama çok fazla sokağıyla muhatap olduğum bir bölge. Burayı anlatmam çok uzun sürer; ama şöyle özetleyebilirim ki burada yapılan her şeyin bir karşılığı var.


Gerçek bir MC, sokağın sesini şarkılarında anlatırken nelere dikkat etmeli? Nelere kafa yormalı?
Eğer konu sokaksa, kesinlikle gerçeklerinden bahsetme taraftarıyım. Gerçeklerinden bahsederken illa yaşamış olmak gerekmiyor tabi. Gördüklerin ve hissettiklerinde buna dahil diye düşünüyorum. Yani gördüklerinden rahatsız oluşunu da anlatabilirsin, rahatsızlık duyulan birisi olduğunu da. Bu benim için net bir konu.
 



Critical mahlasının hikayesi nedir?
14-15’li yaşlarımda artık ben bir şarkı kaydetmek istiyorum dediğimde, sahne ismim ne olacak diye düşünmeye başladım. Arkadaşlarımın şu olsun, bu olsun demesiyle bir arkadaşımdan duyup karar verdiğim bir isim. Önce anlamına baktım tabii. Bir çok anlama geliyor fakat; kritik, kaygı veren, bunalımlı, ve ciddi durum gibi anlamları benim bu ismi seçmeme yardımcı oldu. 15 yaşında bir çocuk için ağır bir isim seçimi olsa da zamanla mahlasımla birbirimize benzediğimizi düşünüyorum.

Türkçe hip-hop altın çağını yaşıyor, sen bu üretim enflasyonunda var olmayı başarmanın şartlarını nelere bağlıyorsun?
Ben, her üretim sürecinin bir içe kapanışla geldiğini düşünüyorum; en azından benim için böyle. Yaklaşık iki yıldır yaptığım işleri yayınlamaktan çok dinlemeyi seçtim. Bu piyasada bulunmak, gelişime açık olmakla bağlantılı; bu da yaptığın işe objektif yaklaşmanı gerektiriyor. Kendini çok başarılı ve zirvede gören kişilerin, müziğin evrildiği bu dönemde, yerinde saydığını görmek mümkün. Ben, hep daha iyisini yapabileceğime inandığım için şu an olduğum noktadayım. Şu anki durumum tamamen bununla alakalı.

Basemode Records, piyasanın başat firmalarından. Onlarla iletişimin ve işbirliği sürecin nasıl gerçekleşti?
Dediğin gibi, Basemode göz ününde olan sayılı firmalardan biri. Bir gün beni arayıp görüşmek istediklerini söylediler ve kabul ettim. Burası, özgürce müzik yapabileceğim ve sadece müziğimin konu olacağı bir yer. Görüşmeler sonrası taraflar için şartlar uygundu ve birlikte çalışmaya başladık.