Postkolik_Loader
Haberi Paylaş!
TASARIM
30/07/2017

Dünyanın en dar evi: Keret House

Polonya’nın başkenti Varşova’da bulunan Keret House adlı ev, inanılmaz bir mimariye sahip!

Dünyanın en dar evi, Polonya’nın başkenti Varşova’da inşa edilmiş iki binanın arasında bulunuyor. Polonyalı mimar Jakub Szczęsny tarafından tasarlanan ve Keret House olarak da bilinen dünyanın en dar evi gerçekten de görülmeye değer! Dünyanın en dar evi içerisindeki en geniş alan 122 cm ve en dar alan ise sadece 72 cm. 2012 yılında inşa edilen ve dünyanın en dar evi olma ünvanını kazanan ev, Polonya yasalarına göre konut olma standartlarına uymaması nedeniyle şu anda sanatsal ve turistik amaçlarla kullanılıyor. Demirden yapılan 2 katlı dünyanın en dar evi içerisinde ise bir yatak odası, mutfak, banyo ve oturma odası bulunacak şekilde oldukça modern tasarlanmış. Polonya’da Gezi planlaması yapanlar için de farklı bir deney sunan Keret House ile ilgili diğer detayları gelin birlikte inceleyelim…



2012 yılında Jakub Szczęsny tarafından tasarlanan ve sembolik olarak İsrailli yazar Etgar Keret’in yaşadığı dünyanın en dar evi, yazar için çalışma alanı iken, aynı zamanda misafir sanatçılara geçici konut olarak hizmet veriyor…



Varşova’nın eskiden yoksul bir Yahudi semti olan Wola bölgesinde, 2. Dünya Savaşından izler taşıyan Chłodna 22 ve Żelazna 74 sokakları arasında bulunuyor.



Varşova Belediyesi ve Polonya Modern Sanat Vakfı’nın destekleriyle inşa edilen ev, Varşova’nın dokusundaki sözde uyumsuzluğun mükemmel bir örneği. Yapı, zıtlık yaratarak kendisini çevresinden ayırırken, aynı zamanda bağlayıcı unsur olmaya çalışıyor.



Toplamda 14 m²’den oluşan Varşova’daki dünyanın en dar evi, en geniş bölümde 122 cm iken, en dar bölümde sadece 72 cm. Yapısal olarak çelik bir kafesten ibaret olan ev, şehrin ısıtma hattı borularının altından geçmesine izin veren temeller üzerinde tünele benzeyecek şekilde tasarlanmış.



Araları nano köpükle doldurulmuş 50mm kalınlığındaki sandviç panellerle kaplanan evin cepheleri 20mm’lik polikarbonatla kapatılmış. Cephelerdeki karşılıklı pencere açıklıkları ise, evin çapraz havalandırmasını sağlıyor…



Dünyanın en dar evi olmasına rağmen, modern bir evde olması gereken her şey bulunuyor ve tavan kapağına bağlı çelik merdiven sayesinde “Oturma Odası”na ulaşmak mümkün olabiliyor.



Dünyanın en dar evi içerisinde uçak kabini boyutlarında bir banyove tuvalet, küçük bir mutfak tezgahı, iki kişilik bir yemek yeme alanı da oturma odasıyla aynı alanda bulunuyor.



90 cm genişliğindeki uyuma alanı ve çalışma masasının olduğu alan, oturma odasından duvara dayalı bir merdivenle ulaşılabiliyor.



Alan oldukça dar olduğu için klostrofobik bir alana dönüşmesinin önlenmesi ve ferahlık sağlayabilmek amacıyla yapı elemanları ve duvarlarda beyaz tercih edilmiş.



Çatının polikarbon malzemeden kaplanması ile de gün boyunca güneş ışığının içeri girmesi sağlanıyor…