Postkolik_Loader
Haberi Paylaş!
TEKNOLOJİ
16/11/2018

Geleceğin hastanesiyle tanışın: Great Ormond Street Hospital

Londra’da hizmet veren Great Ormond Street Hospital, yeni geliştirilen DRIVE adlı teknoloji sayesinde bilim kurgu filmleriyle yarışan bir hizmet sağlıyor.


Gelecekte geçen filmleri ya da dizileri izlediğinizde aklınızdan sizin de o teknolojilere sahip olma isteği geçiyor mu? Altered Carbon’un organ ve beden değişimi üzerinden insanlığı ölümsüzlüğe yaklaştırdığı senaryo kulağa hiçte fena gelmiyor mesela. Blade Runner 2049’daki replicant adlı android’lerin tehlikeli işlere sürüklenip insanlara daha steril yaşam koşulları sunması hastalık riskimizi adeta sıfırlamıyor mu? Prometheus filmindeki adeta her eve sığabilecek olan ve her türlü ameliyatı yapabilen kabin gerçekten de hayatımızı değiştirmez miydi? Bunlar asla bilim kurgunun fantezileri olarak kalmayacak. Star Trek nasıl 50 sene önce cep telefonunu müjdelediyse bu tarz teknolojiler ya da muadilleri de bir noktada hayatın akışına kazandırılacaklar. Londra’da faaliyet gösteren çocuk hastalıkları hastanesi Great Ormond Street Hospital, “geleceğin hastanesi” olmanın ilk adımını attı!


Teknolojinin en yeni nimetlerinden biri olarak lanse edilen DRIVE kod adlı ünite, şimdilik dünyada bu alanda kullanılan tek mekatronik örnek. University College London, Great Ormond Street Hospital ve mekatronik camiasının önde gelen isimlerinin ortak çalışmalarıyla tasarlanan bu ünite, hem fiziksel bir yapıya hem de benzersiz bir yapay zeka işlem hacmine sahip. DRIVE'ın tasarımı, doktor-hasta ilişkisinin en verimli düzeyde ilerleyebilecek versiyonuna olanak sağlama amacıyla yapılmış. DRIVE, hastane bünyesinde hizmet veren pek çok farklı yapay zeka tabanlı işletim biriminin kontrol ve veri kaydını sağlıyor. Project Fizzyo kod adıyla ilk kez bu hastanede denenen bir işlemi yöneten DRIVE, çocuklarda var olan solunum yetmezliği şikayetlerinin gelecekte yol açabileceği komplikasyonları hastaların vücuduna yerleştirilen nano-teknolojik makineler sayesinde takip altına alıyor. Bu makineler mikroskobik boyutlarda oldukları için hastanın gündelik yaşamına olumsuz etkileri bulunmuyor.


DRIVE, hastayı merkeze alan ve doktorla arasındaki iletişimi, hastanın şikayetinden en kısa sürede kurtulabilmesini hedefleyen bir biçimde düzenlemeye de önayak oluyor. Hastanın tüm biyolojik geçmişi, gelişmiş yapay zeka destekli taramaların ardından direkt olarak hekime yönlendiriliyor ve bu sayede hekim, hastadan eksik bilgi alma riskine girmeden, uygulanabilecek en doğru tedavinin yöntemini saptıyor. Sonrasında mikronluk ölçekteki ameliyatlar bile robotlar tarafından hekimlerin gözetiminde uygulanıyor ve hasta en kısa sürede rehabilite edilerek hastaneden uğurlanıyor.


Bu hastanede kan vermek, tansiyon ölçtürmek, serum, lokal ve genel anestezi gibi pek çok şeyi DRIVE’ın yönettiği robotlar hallediyor. Hasta kaydınızdaki değerler her yeni eklenen veriyle karşılaştırılıyor, iyiye ya da kötüye gidiş gözlemlenirse dosyanıza not düşülüyor ve bu bilgiler yalnızca hastanenin kendi arşivine değil, direkt olarak İngiltere sağlık bakanlığına da gönderiliyor. Böylece tedavinize başka bir hastanede devam etmek isterseniz en azından şahsi verileriniz en güncel haliyle hekiminize ulaştırılmış oluyor.


Tıpkı yazının başında bahsettiğimiz gibi, filmlerde ve dizilerde gördüğümüz ultra teknolojik sağlık servisleri hayal değil. Üstelik İngiltere gibi halkına sağlık hizmetlerini tamamen ücretsiz olarak sunan devletler şimdiden bu değişimin külfetiyle başa çıkabilmek adına dünyaca ünlü markalarla masaya oturarak bu hizmetleri en kısa zamanda ülke çapında yürürlüğe sokmayı amaçlıyorlar. Diğer ülkeler ne yapar? Sağlık sektöründe çağ değiştirecek bu devinimi nasıl karşılar? Sağlık hizmetleri daha da astronomik rakamlara mı yükselir? Tüm bu soruların cevaplarını zaman gösterecek ancak teknoloji adeta ışık hızıyla gelişmeye ve yaygınlaşmaya devam edecek. Bir noktada bu sağlık hizmetleri erişebileceğimiz mesafelere yaklaştığında bunlardan mahrum kalmak istemeyiz! 
İnsan hayatını makineye teslim etmek pek çokları için büyük tabu. Ancak kabul etmeliyiz ki tabuları yıkmadıkça, yeni nesillerin daha sağlıklı olmalarının önüne dikilmiş engellerden farkımız kalmayacak. Cebimizdeki teknolojinin hayatımızı nasıl değiştirdiği ortada. Umarız sağlık sektörünün kaderini değiştirecek bu teknolojiler de kısa sürede hayatımıza entegre olur ve daha sağlıklı bireyler olarak yaşama devam edebiliriz.