Postkolik_Loader
Haberi Paylaş!
RÖPORTAJ
07/09/2020

Esra Kaya, ilk teklisi ‘Mavi’ ile müzikseverlerin karşısına çıktı

Uzun yıllardır caz müziğin içinde olan ve pek çok mekanda canlı performanslarıyla caz tutkunlarıyla buluşan Esra Kaya, ilk teklisi ‘Mavi’ ile müzikseverlerin karşısına çıktı. Kaya, içerisinde rock, indie ve reggea öğeler taşıyan ilk teklisini Postkolik’e anlattı.

Mavi’nin kayıt sürecinden de söz eder misin?
Mavi'nin hazırlık süreci aslında dört yıl öncesine dayanıyor. Lise yıllarından bu yana şarkı yazıyorum ve bazı şarkılarımı da zaten sahnelerimde söylüyordum. Gelip dinleyenlerden artık bu şarkıları kaydetmelisin yorumunu almaya başlamıştım. Eylül Biçer ile zaten o dönem aynı müzik kursunda enstrüman dersi veriyorduk. Hatta duo olarak beraber de çalıyorduk. Mavi’yi kaydetmeye karar verdiğimde içimden hep ‘düzenlemelerini Eylül yapmalı’ diyordum; çünkü beni tanıyan ve bilen çok sevdiğim bir arkadaşım ve harika bir müzisyen... İki yıl önce çalışmalara başladık. Düzenlemeler bitince Eylül harika müzisyenlerden oluşan bu ekibi bir araya getirdi. Gitarları Eylül kaydetti. Tuşlu çalgılarda Çağrı Sertel, basta Orhan Deniz, davulda da Ediz Hafızoğlu yer aldı. Kayıtlar Hayyam stüdyolarındaki üç gün sürdü.

Rock solistliğinden caz müziğe geçişin nasıl oldu?
Lise yıllarında rock müzik aşığıydım. Hala da dinlerim ama zaman geçtikçe tabii başka türlere de ilgi artıyor. Üniversite yıllarında klasik batı müziği eğitimi gördüğüm için onunla çokça haşır neşir oldum. Hem dinledim hem piyanoda çaldım, aria-antikler söyledim. Böylece hayatıma klasik müziği kattım. 2007 civarı Beady Belle diye Norveçli bir müzisyene denk geldim ve çok etkilendim. Oradan cazın içine daldım ve vokal olarak kendimi daha da geliştirmeye karar verdim. Beş yıl boyunca düzenli bir şekilde caz vokal eğitimi aldım. Hocalarım çok değerli Elif Çağlar Muslu ve Randy Esen oldular. Ayrıca yurt içi ve yurt dışı pek çok workshop’a katılıp caz standartlarını sahneme taşıdım. Hatta bir ara rock müziklerini caz formunda yorumluyordum ve çok da ilgi görmüştü.
 



Müziğinde türler arası geçişler var. Nelerden besleniyorsun?
Çok yönlü dinleme bir müzisyen için oldukça önemli bir besleyen. Hatta bunun için bilinçli olarak keşifler yapmaya çalışıyorum. Dünya müziğine ulaşmak artık çok kolay. Aslında moduma göre dinlemeyi seviyorum ve bu dinlemeler tabii ki müziğinize de yansıyor. Rock, indie, reggea, caz, bazen pop, türkü, alternatif müzik, klasik müzik, funk ya da elektronik müzik... Hepsinden besleniyorum ama şarkılarımı yazarken piyanonun başına evet şimdi indie bir beste yapayım diye oturmuyorum. İçimden geleni yazdım ve sonrasında Mavi'nin bu kadar renkli oluşu Eylül'ün güzelliği oldu. Şanslıyım ki beni anlayan çok yönlü bir müzisyenle çalıştım.

Mavi, aynı zamanda da bir kadın manifestosu...
Mavi, aslında ilişki içerisinde yalnızlaştırılan ve hayal kırıklığına uğrayan bir kadını anlatıyor. Her olumsuz şey ilişki içerisinde psikolojik şiddet demek değildir tabii ama kadınlarımız hiçe sayılma durumunu çokça yaşıyor diye düşünüyorum. Aslında kendini adadığı ve hayatının odak noktası haline getirdiği ilişkisi tarafından ele geçirildiğini hissedip hareket edemez hale gelebiliyorlar. Biraz bunlara değinmek istedim metaforik olarak. Önümüzdeki günler için planların neler? Yine şarkılarımı paylaşmaya devam etmek ve keyifli konserler vermek istiyorum. Pandemi sebebiyle birçok müzisyen gibi ben de konserlere bir süre ara verdim ama ileride muhakkak olacaktır.

Müzikteki idollerin kimler?
İdolüm Elif Çağlar Muslu'dur. Bence Türkiye’deki en üretken, çalışkan ve yetenekli vokaldir. Kendisi müthiş paylaşımcı, işini aşkla yapan bir müzik üreticisidir. Elif gibi hem güzel karakterli hem de müzisyen olarak harika insanlara denk geldiğim için kendimi çok şanslı hissediyorum. Kendisine inanılmaz saygı duyuyorum ve çok da seviyorum. Asla dinlemekten sıkılmadığın albüm hangisi? Başucu albümlerim çok var ama cazla tanışmama vesile olan Beady Belle'in tüm albümlerini severek dinlerim. İbrahim Maalouf’u da çok severim. Yine Jack Garret çok dinlerim.

Sence caz tarihinin senin için en güzel 5 albümü hangisi?
Çok fazla efsanevi caz albümleri var ama ben ilk sıraya Miles Davis’in “Kind of Blue" albümünü koyarım tabii ki. Thelonious Monk "Round Midnight" , Ella Fitzgerald" Lullabies of Birdland", Chick Corea" Criystal Silence" ve Aydın Esen "Timescape" albümleri ilk aklıma gelenler... Müzikteki hedefin nedir? Müzikte hedef değil ama hep hayallerim oldu. Sanırım bunun sonu yok ve bu durumu seviyorum. Müzikte ya da sanatın herhangi bir dalında ben oldum diye bir şey olduğunu düşünmüyorum. Genel olarak hep kendimi geliştirmeyi hedefledim. Hayallerimden birini de zaten Mavi ile gerçekleştirdim ama tabii bu bir son değil, başlangıç.