Postkolik_Loader
Haberi Paylaş!
RÖPORTAJ
06/01/2021

TNK, yeni albümü Manik Depresif’i Postkolik'e anlattı

Türk Rock müziğinin köklü gruplarından TNK, ‘Manik Depresif’ adını verdiği beşinci stüdyo albümünü dinleyiciyle buluşturdu. Grubun yeni sound’unun izlerini taşıyan albümü TNK lideri Caner Karamukluoğlu’dan dinledik.

Yeni albümünüz hayırlı olsun. Manik Depresif’in hikayesi nedir?
Manik Depresif, TNK’nin daha önce demolarını hazırladığı ama yayınlamadığı deneysel parçalarla, yeni yapılmış bazı parçaların birleşimi bir albüm. Şarkılar birbirinden çok farklı tınılar, stiller ve üsluplar içeriyor. Bu bakımdan duygusal uçlar arasında gezdiren “Manik Depresif” bir albüm ortaya çıkmış oluyor. Ayrıca TNK için bir yenilenme albümü, bundan sonra üreteceğimiz işler için de müzikal zenginlik anlamında bir ön gösterim niteliğinde.

Pandemi döneminde albüm ve kayıt çalışmaları nasıl gerçekleşti?
Kayıtları neredeyse tamamen online olarak hallettik. Herkes kendi stüdyosunda parçaların partisyonlarını çaldı ve ana merkez stüdyoya gönderdik, orada Barış Yetkin (gizli kahramanımız) gelen partisyonları birleştirip şarkıları ortaya çıkardı. Ama şarkıların demoları daha önce hazır olduğu için bu süreç bizim için çok da sancılı geçmedi. Herkes ayrı şehirlerde hatta ülkelerde olmasına rağmen, yine de kolay bir şekilde albümü bitirebildik. Mesela gitarlarımız USA Denver’dan gelirken baslar Manisa’dan, vokallerse İstanbul’dan geldi ☺. Bizim gibi garaj müziği kafalı insanlar için tabi ki biraz ilginç bir tecrübeydi. Fakat hem sound, hem aranjeler açısından oldukça iyi bir sonuç aldık.
 



Albümde iki eski şarkınızın yeni yorumu ve bir de Neşet Ertaş “Neredesin Sen” yorumu bulunuyor. Bu şarkıları seçme amacınız neydi?
Evet, bu albümde ilk göz ağrımız 2005 EP’sinden “Sıra Bizde” ve “Kalpsiz” bulunuyor. Bu şarkıları zaman içerisinde çok kez farklı şekillerde yorumladık ve aralarında en sevdiğimiz yorumlarımızı bu albüme koymak istedik. Eskiye bir hatırlatma, saygı niteliğinde. “Neredesin Sen” albümde en sevdiğimiz işlerden biri. Oldukça farklı bir yorum olduğunu düşünüyoruz bu haliyle. Bu yorum 2014’lerde çıkmıştı, fakat bir albüme koyup koymama konusunda hep tereddüdümüz vardı. Bu albüm çeşitlilik bakımdan çok uygun geldiği için şarkının yer alması gerektiğini düşündük. Neşet Ertaş, bir efsane ve bu parçası en sevdiğimiz parçalarından biri.

Albüme çektiğiniz ilk klibin hikayesinden bahseder misiniz?
“Sen de Yan” klipi için birçok farklı yönetmenle görüştükten sonra, yıllardır dostumuz olan Defne Deliormanlı ile çalışmaya karar verdik. Başta şarkı için performansın olmadığı uygun bir hikaye fikrimiz vardı, hatta çekimlerine başladık ama böylesine enerjisi yüksek bir “Rock” parçasının grubun performansı olmadan iyi olmayacağına kanaat getirdik. Sonra sevgili dostumuz harika model Lotus’tan yardım alarak oldukça karanlık ve sert bir performans klibi oluşturduk. Sonunda en sevdiğimiz videolarımızdan biri oldu.
 



TNK köklü bir grup, sıkı da bir dinleyici kitlesi var. Bu albüm, dinleyiciye sürprizler taşıdı mı?
Sizin müzikal kariyerinizdeki yeri nedir albümün? Bu albüm, daha önce de belirttiğimiz gibi bizim için yeni bir sürecin başlangıcı niteliğinde. Daha kaygısız, daha özgür ve müzikal olarak çok daha zengin bir şeyler üreteceğimizin habercisi gibi. Kemik kitlemiz albümü oldukça beğendi ve bu durumdan dolayı çok mutluyuz.

Müzik dünyası oldukça hareketli. Çok fazla üretim var ve dijital platformlar ve alternatif kanallar aracılığıyla dinleyiciye ulaşma yolları kısaldı. Bu süreçte rock müzik kendine nasıl yer buldu sizce?
Teklilerin çoğunlukla daha ticari olarak görüldüğü ve dijitalleşme sonrası hızlı tüketimin arttığı bu dönemde; ince eleyip sık dokuyan, yenilenmeyi, denemeyi ve sanattan ilham almayı seven artistler açıkçası çok daha fazla zorlanıyor. Her ne kadar köklere sadık “alternatif rock” müzik üretenler şu aralar çok popüler olmasa da dünyada müzik ezelden beri büyük döngülerin içinde ve biz yakında yeniden bu tarzların popüler olacağı inancındayız.

Bu arada grup içinde de bazı değişiklikler var. Güncel kadro hakkında bilgi verir misiniz?
Bazı ideal ayrılıkları ve grup içi anlaşmazlıklar sonucu Basri ve Özgür’le yollarımızı ayırma kararı aldık. Safa Yasak (Bas) ve Onur Işıklı (Gitar) aramıza katıldı. Bu kadroda en önemli konu ise herkesin farklı müzik zevklerinin olması. Bu durum ilerleyen zamanlarda TNK’ye stil ve armoni açısından büyük zenginlik getirecektir diye düşünüyoruz.

Bundan sonrası için planlarız neler?
Bahsettiğimiz gibi TNK bir yenilenme ve değişim sürecinden geçti ve bundan sonra çok daha evrensel standartlarda kaygısız ve özgürce müzik üreteceğiz. Günümüzün koşullarına daha iyi ayak uydurarak sürekli üretim içerisinde olacağız. Ben aslında TNK’nin potansiyelini bugüne kadar iyi yansıtamadığını düşünüyorum bu yüzden bundan sonraki süreçte bizim için en önemli konu bu potansiyeli ortaya çıkarmak olacaktır.