Postkolik_Loader
Haberi Paylaş!
FİLM
01/10/2018

Başka Sinema Ayvalık Film Festivali'ni Azize Tan'dan dinledik

Başka Sinema Ayvalık Film Festivali, 5-10 Ekim tarihleri arasında Ayvalık’ta gerçekleşecek. Festival direktörü Azize Tan ile detayları konuştuk.


“Bize Her Gün Festival” diyerek yola çıkan Başka Sinema, 5. yılında kendi festivalini düzenliyor. Kariyo & Ababay Vakfı ana sponsorluğunda 5-10 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek Başka Sinema Ayvalık Film Festivali'nin direktörü ise, 9 yıl boyunca İstanbul Film Festivali’nin, 2016’dan bu yana da Başka Sinema’nın direktörlüğünü yapan Azize Tan. 40'ın üzerinde filmin sinemaseverlerle buluşacağı bu güzel festivali Tan ile konuştuk. (Gizem Ertürk)

Ayvalık’ta bir film festivali yapma fikri nasıl oluştu?
Başka Sinema, beş yıl önce bağımsız sinemaya destek vermek; sanat filmlerini Türkiye’nin dört bir yanına götürmek, ulusal ve uluslararası filmlere mekan ve imkan yaratmak amacıyla kuruldu. Beşinci yılımıza girerken ve daha başka neler yapabiliriz diye düşünürken kendi festivalimizi yapma fikri doğdu. Yola Kariyo & Ababay Vakfı ana sponsorluğunda çıktık. Ayvalık, kalabalık sahil kentlerimizden biri. Aynı zamanda köklü bir tarihe de sahip. Dokusu bozulmamış, sokaklarında dolaşırken kendinizi film setinde hissedebileceğiniz o yerlerden biri. Ayvalık’ta festival için ciddi bir izleyici kitlesi yakalayabileceğimizi düşünüyoruz. Ayrıca bölgenin diğer kentlerinden de ulaşım son derece kolay.

Festivalin amacı nedir?
Festivali yapmaya başlarken en önem verdiğimiz konu; seyirciyi ön plana koymaktı. Film ekiplerinin seyirciyle bir araya gelmesi, söyleşi ve paneller aracılığıyla sinemaya dair konuşulabilen, yeni sorular açan ve belli bir odağı olan bir festival yapmayı amaçladık. Film programını hazırlarken de danışmanımız Fatih Özgüven ile birlikte sinemanın en güncel halini belli bir bakış açısıyla Ayvalıklı izleyicilerle buluşturmak istedik. Diğer festivaller gibi yarışmamız yok, baştan beri herhangi bir yarışma yapmak istemedik ama önemli bir ödülümüz olacak.

Bu ödül nasıl bir sistemle verilecek? 
Sinemadaki üretime ve yaratıcılığa destek vermek önceliklerimizdendi ama diğer festivaller gibi yarışma yapmak yerine bunu farklı bir yolla gerçekleştirmeye karar verdik ve Yılın Yönetmeni Ödülü’nde karar kıldık. Festivalin ana sponsoru olan Kariyo & Ababay Vakfı’nın (KAV) bu sene ilkini vereceği 100 bin TL değerindeki bu ödülün belirlenmesi için yönetmen Emin Alper, yazar Hakan Bıçakçı, oyuncu Tülin Özen, sinema eleştirmeni-yazar-çevirmen Fatih Özgüven ve yönetmen Yeşim Ustaoğlu’ndan oluşan bir danışma kurulu oluşturuldu. Bu yıl filmi vizyona girmiş ya da ulusal ve uluslararası festivallerde gösterilmiş tüm yönetmenler ödülün doğal adayı, başvuru süreci yok. Danışma kurulu, bu yönetmenler arasından üç aday belirleyecek ve KAV Yılın Yönetmeni’ne bu üç aday arasından karar verecek. Ödül, 5 Ekim akşamı Ayvalık Amfitiyatrosu’nda düzenlenecek Başka Sinema Ayvalık Film Festivali açılış töreni esnasında sahibine takdim edilecek.


Biraz da festival programından bahseder misin?
Festivalde 40’ın üzerinde film izleyicilerle buluşacak. Türkiye Sineması 2018 başlıklı bölümümüzde pek çoğu bu yıl dünya festivallerinde prömiyerini yapmış filmleri göstereceğiz. Türkiye yapımı filmler iki başlık altında izleyiciyle buluşacak. Bu başlıklardan ilki, Kuşku ve Sorgulama. Banu Sıvacı’nın yönettiği, prömiyerini Berlin Film Festivali’nde yapan Güvercin, Osman Nail Doğan’ın yönettiği ve Saraybosna Film Festivali’nde yarışan Güvercin Hırsızları, Locarno Film Festivali’nden üç ödülle dönen Çağla Zencirci ve Guillaume Giovanetti’nin yönettiği Sibel, Mahmut Fazıl Coşkun’un Venedik Film Festivali Ufuklar bölümünde gösterilen son filmi Anons ve Murat Düzgünoğlu’nun Moskova Film Festivali’nde yarışan filmi Halef, bu bölümde yer alıyor.

Açıkhava gösterimlerinde hangi filmler olacak?
Açıkhava sineması bizim en önemli kültürlerimizden biri aslında. Ayvalık, açıkhava gösterimleri için çok uygun bir yer. Biz de b u geleneği canlandırmak istiyoruz. Açıkhava gösterimleri Cunda Meydanı, Yeni Mahalle ve Köylü Pazarı gibi Ayvalık’ın çeşitli merkezlerinde 6-10 Ekim arası her gece saat 20.00’de ücretsiz olarak gerçekleştirilecek. Açıkhavada gösterimi yapılacak filmlerse; Vincent van Gogh’un trajik hayatını ve esrarengiz ölümünü, ressamın tablolarının 125 profesyonel ressam tarafından çizilmesiyle anlatan Loving Vincent, Michael Cacoyannis yönetmenliğindeki 1964 yapımı sinema klasiği Zorba the Greek, 89 yaşındaki usta Agnes Varda’nın Fransız fotoğrafçı ve sokak sanatçısı JR ile birlikte yönettiği, geçen yıl prömiyerini yaptığı Cannes Film Festivali’nde “Altın Göz” ve “Palme de Whiskers” ödülüne layık görülen filmi Mekânlar ve Yüzler ve Ali Atay’ın Limonata’dan sonra ikinci kez yönetmenlik yaptığı Ölümlü Dünya olacak. Ölümlü Dünya, aynı zamanda Cunda Meydanı’nda yapılacak gösterimiyle festivalin kapanışını yapacak.

Başka Sinema’nın gündeminde başka neler var?
Şu andaki en büyük projemiz Ayvalık’ta düzenleyeceğimiz film festivali. Yine Ayvalık’ta gelecek yaz boyunca açıkhava gösterimleri düzenlemek ve bir yaz sinema kampı yapmak hedeflerimiz arasında. Ayrıca Yunan Film Merkezi’yle işbirliği yaparak gelecek sonbaharda bir Yunan Filmleri Haftası düzenlemeyi de konuşuyoruz.